呢個木雕家簡直是天才、世界第1,點解仲要打工?

18 回覆
10 Like 6 Dislike
只能話佢技術好,但無藝術成份,只係臨摹創作,同翻假畫一樣,真係無乜自主價值,所以只能打工。
你買佢d野?唔打工攞舊木當飯食咩
藝術唔係技術
ai 3d printer cutter都做到類似既野
創作唔到出色既藝術作品,咪淪為機械式勞作
得啦得啦
佢無講錯…
家下咩都電腦啦,基本上市面買到9成既玩具,貴價模型,都係大陸佬畫出黎
木雕叻唔代表識做宣傳 識定價 識人脈 識銷售 好多人好叻一方面野都比人搵笨 世界就係咁
中國工廠夠可以100% 複制LV Gucci d袋
佢又咪賣咁貴
樓主對天才嘅要求都幾低
都係有license, 咩q Ironman mk3,4 star war, 日本果d咪又係design畫張2d草圖去大陸畫3D
要精嘅可以laser cut又快又準
佢又唔係完全冇嘅
黑神話入面係有啲膠面
呢方面佢個木雕係做得好過隻game

btw睇完淨係覺得牙醫應該要雕刻必修
呢啲嘢真係手勢比重仲高過知識
成班牙醫讀埋讀埋一落手做雞手鴨腳
牙醫應該要雕刻專精
畫家夠勁啦 咪又係要坐監 搭洗頭艇著草 仲要俾條女過咗幢死9埋
明熹宗木工都好勁都要上朝啦
木雕呢啲傻閪嘢有撚用咩
3D printing world大把人模組仲靚喇
有個鎮慕名畫慕到藝術館都買黎做展品
果批人都係只可以打工
小李飛刀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞