11.18油麻地|18歲男暴動罪成囚4年9個月 申上訴許可被拒 潘敏琦:「唔好以為法庭住喺象牙之塔,好多嘢我哋係知道㗎」

17 回覆
3 Like 38 Dislike
2019 年 11 月 18 日,警方圍封理工大學,大批民眾於油尖旺區聚集,213 人涉在油麻地「圍魏救趙」被控暴動,17 宗案件已全部審結。其中一宗涉 11 名被告的案件,除 3 人潛逃外,餘下 8 人分別認罪或經審訊後被定罪,被判囚 3 年半至 4 年 9 個月。

案發時 18 歲男子不服定罪提上訴,周三(25 日)在高等法院處理其許可申請。上訴庭法官潘敏琦即日駁回,指原審官有權拒納被告證供,若申請人真的為交攝影功課而到場,為何逗留數小時,而非拍攝數張相便離開,稱「唔好以為法庭住喺象牙之塔,好多嘢我哋係知道㗎」。

官認為上訴沒可爭拗之處,同時向上訴人發出「減時命令風險警告」,即上訴人可就法庭決定提出上訴,但假若再被駁回,法庭有權頒令上訴人在等候上訴期間的關押不計算入刑期,「即係你哋俗稱嘅加刑」,將於 3 個月內頒書面判詞。

https://thewitnesshk.com/1118%e6%b2%b9%e9%ba%bb%e5%9c%b0-%e6%a1%88%e7%99%bc%e6%99%8218%e6%ad%b2%e7%94%b7%e6%9a%b4%e5%8b%95%e7%bd%aa%e6%88%90%e5%9b%9a4%e5%b9%b49%e6%9c%88-%e7%94%b3%e4%b8%8a%e8%a8%b4%e8%a8%b1%e5%8f%af%e8%a2%ab/
若申請人真的為交攝影功課而到場,為何逗留數小時,而非拍攝數張相便離開,稱「唔好以為法庭住喺象牙之塔,好多嘢我哋係知道㗎」。

潘小姐啲法律功課都係咁交?
咁就四年九個月
馬車八個月抵玩到
事實上啱啱相反,法庭「應 該」係象牙塔,只應考慮上庭嘅證據證供,而唔係法官「自己知道」嘅事。

潘敏琦:「唔好以為法庭住喺象牙之塔,好多嘢我哋係知道㗎」
似神魔之塔多d
未畀狗拉就牙眨眨,恐怖主義
畀狗拉左就扮受害者,搏左膠同情
同Twitter d巴勒斯坦人有咩分別
🙏🏽
土匪寨
早幾年Maggie Poon成日被上訴庭副庭長楊振權鬧
歪風話佢偏幫控方 唔識審案 成日推翻M Poon 裁決

點知M Poon終於排隊排到佢 升上上訴庭

成六十歲人 仲話牛津畢業 把口都仲係咁
垃圾嘅社會,於是造就咗一班連垃圾都上到位嘅奇景。如果個社會真係幸福美滿嘅,咁上位嘅就係真正嘅賢能。
馬車咁多鑊都係8個月
依個話自己影下相就4年9個月
班法官自己坐實左平庸之惡既罪名
唔只好多野知道 直接幫控方推斷埋
法官大人,好多驚世相片都係現場等幾粒鐘先捕捉到㗎
香港真係可憐
呢啲咁嘅質素都做到法官
仲要係上訴庭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞