新一期居屋下周四接受申請 定價不減 呎價9,230元

26 回覆
2 Like 8 Dislike
新一期居屋下周四開始接受申請,市民即日起可領取申請表。今期推出七千多個單位,逾四成位於市區。

今期居屋推售五個屋苑,合共提供7,132個單位,分別位於啟德、油塘、觀塘、東涌及屯門,面積約186至510平方呎,介乎143萬至467萬元。「樓王」是啟德啟盈苑,鄰近港鐵宋皇臺站,平均呎價要9,230元。

樓價下跌、但今期定價不減,變相令折扣率減少,由上一期的六二折,變成七折。

https://news.tvb.com/tc/local/66f398f4311a11846e5764a9/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E6%96%B0%E4%B8%80%E6%9C%9F%E5%B1%85%E5%B1%8B%E4%BB%8A%E8%B5%B7%E6%B4%BE%E7%99%BC%E7%94%B3%E8%AB%8B%E8%A1%A8-%E6%A8%93%E7%8E%8B%E5%95%9F%E5%BE%B7%E5%95%9F%E7%9B%88%E8%8B%91%E5%B9%B3%E5%9D%87%E5%91%8E%E5%83%B99230%E5%85%83
面積約186平方呎,介乎143萬至467萬元
私樓價錢
仲要交返公屋、查資產有冇虛報,搵鬼買
頂住口價把能
仲要清水
咁嘅市仲呢口價
入紙買果個真係on9
政府食水仲深過私家樓

唔怪得啲工程佬講賣一支居屋
可以養多支公屋加基建
咁既價錢點解我仲要「抽」你居屋
我買私樓唔好?
清水樓無裝修無會所,除咗現金糧白表,搵鬼買
冇會所 冇裝修 大堂冇冷氣 食P按
仲要改埋15年先可以補地價轉手 憑咩
富戶準備比人趕
長者非常年老 仔女唔想浪費公屋額
先會買
要頂住個價俾私樓散貨
原價咪成14k 呎
離哂地
不過總有傻閪入貨
依家開放左H按啦
未補地價
啲人成日撈亂咗
綠置居,因為要攞間公屋出嚟才買得,所以質素差嗰啲單位就有機會賣唔出
居屋,白表買家係無公屋喺手,有實際住屋需要,就算只有30%折扣,考慮埋首期低、政府擔保做按揭,依然有吸引力,唔會埋唔去
如果佢就係想你買私樓呢
究極咁既入息上限點買
仲有班狗衝入紙申請
私樓價仲要查資產
住公屋交雙倍租好過
啟德呢啲公屋/負資產區成萬蚊尺 冇會所 冇管理 得閒比人圍下標維修
轉手仲要補地價
邊個買真係叻仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞