移民英國悲歌! 港男賣樓$300萬帶一家移民 3年只剩$XX萬崩潰回流

146 回覆
32 Like 158 Dislike
作文比賽入圍作品
可能係扣埋本身既loan 淨袋300萬
唔想又要講到好多人好恨返嚟咁,不如統計下唔計97嗰班,走咗回流嘅佔幾多% 拎咗外國passport嘅有幾多人放棄咗?屈穎研個女都要去英國讀書啦
唔係個個都供甩㗎嘛,諗都諗到啦
上面堆廢話入面講嘅係「香討入面有條友講佢(朋友)帶300萬去英國,跟住用晒d 錢就返香港」

嘩,咁都當新聞稿寫?

喂,記者朋友,我朋友佢上年移民去左美國,家陣發左達呀,d 錢多到駛唔晒喎。你幫我寫篇文放落去報道啦。反正上面篇嘢個source 都係喺討論區,有條友話佢朋友點點點之嘛。家陣我呢個都寫得落去做報道啦。

仲有呀記者,我有朋友早排返左大陸,家陣乞緊食呀,你寫埋落去報道啦,thx.
網民於討論區發文
一個月洗6/7皮都唔去搵野做就唔好噤大洗
上面露哂底
佢層樓係 邊?
2020年龍珠島 都要三百幾萬
去到係咪諗住退休
住倫敦靚區富林/車路士3房 。每月使費
屋租$35000
市政稅$2500
水$500
電煤$1500
上網,4x手機plan $500
食,日用品$10000
交通/返學$1000

倫敦住靚區3房,全家失業3年

-/—————————————————————————
喺香港住太古城3房 。每月使費
屋租$30000
水$300
電煤$2000
上網 4x 手機plan $1000
食,日用品$15000
交通返學$2000

—————————————————————————-

大灣區中山珠海3房單位,每月使費

屋租$4000
水$50
電煤$1000
上網,4x手機plan $500
食.日用品$5000
交通,返學$300

300萬現金放定期月入約$12000,大灣區先係理想國度
每用開支扣除利息收入實際消費$0

I love GBA 大公報好嘢

唔做嘢嘅話除咗住大灣區
補影大哥都頂得順啦
移民外國,做二等公民
幾時到大陸人回流番大陸?
當移民果下one off洗50個
3年用1.5M,即係唔做野仲要每個月洗4皮野
現實係識好多人1家3/4口過去,1條友做野搵1500磅/月都生活得好地地
未供完
計下數先
36個月洗左200萬
即係一個月洗5.5萬左右

想知點洗
唔係信呀
公屋仔,好多人要供樓呀弱智
租樓萬中大把選擇
一年先三十萬,
加埋生活費三萬一個月好無, 三年先一百萬
點撚樣捱唔到5+1
未撚供晒囉天才
快d走,唔想咁多香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞