YouTube 將在暫停影片時顯示更多廣告

124 回覆
9 Like 188 Dislike
YouTube 即將在用戶暫停影片時插入更多廣告,已於 2024 年 9 月確認,預計將引起用戶的強烈反應。過去幾年,YouTube 廣告的數量一直在增加。Google 表示,這種做法是為了保持 YouTube 的免費服務,同時也支持創作者賺錢。然而,這種策略也引來了不少批評。

最新的變更是在視頻暫停時展示廣告,Google 的首席商務官 Philipp Schindler 表示,這種「暫停廣告」在廣告商中非常受歡迎,對 Google 來說也是一個很有利的收入來源。YouTube 的通訊經理 Oluwa Falodun 指出,由於廣告商和觀眾的反應都很強烈,「暫停廣告」已經普及到所有廣告商。這種新的廣告模式將使暫停畫面分為兩部分,一部分顯示暫停的視頻,另一部分則展示廣告。這種做法雖然可能初聽起來令人不悅,但 Google 希望通過這種方式,在不增加中斷播放的廣告數量的情況下,提供一種較少干擾的觀看體驗。不過,Google 並未確認這是否會減少其他形式的廣告頻率。

目前看來,Google 更可能在可行的每個地方插入廣告,包括無法跳過的長廣告和廣告商品牌的 QR 碼等。

https://hk.xfastest.com/190277/youtube-increases-ads-during-pause/?fbclid=IwY2xjawFf3LZleHRuA2FlbQIxMAABHRlrLKQuSM4OE7NXm2F63YCjpH7AoRzRAfpQcCButFJd8YzEgf2kCqLQvg_aem_blo2E7oN3iK1xnUETY8XjQ

外國新聞都表示Go Fuck Yourself YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=ND-L-SL7dQ0
點解歐盟仲未出手整治youtube
YT 真係好撚癲
有沒有同類選擇?
搞撚到宜傳易咁好唔撚好?
15 分鐘嘅片,三條廣告

首先睇30秒廣告,然後條片播咗一分鐘就嚟條15 秒嘅廣告。

買會員之後真係翻唔到轉頭
窮撚表示
有 bilibili
等睇google封埋ad block
好彩有SmartTube
依家skip完一個廣告
仲要睇第二個廣告隔一陣先可以skip埋
歐盟班撚屌都要搵google賣廣告掛android市佔率歐洲咁高都可以屈iphone壟斷要改呢樣嗰樣,youtube壟斷聲都唔聲就知咩料
bilibili 有d 片有2-5分鐘係廣告 (可以skip, 但佔左差唔多兩成以上時長睇條毛 )
靜啲啦
靜都冇用, Smartube隔一兩個禮拜就要download playback fix, Revanced 應該難Block啲 睇下幾時將 Play Protect 擺埋入去

唔鍾意有close source嘅可以轉 NewPipe
用電視睇youutube試過有90秒unskippable ads
拍得住d濕鳩av網
點賺錢先
你估YouTube唔知咩
抖音
少人用咪唔搞
周街唱到時勁多人用
youtube想唔做野都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞