有冇人覺得語音輸入好撚反智,係人類退化開始

16 回覆
5 Like 19 Dislike
我發覺依家講一段嘢已經差唔多有九成半係準,啲人依家連字都懶得打
用咗android好多年但係我上個星期先發現原來依家廣東話輸入係咁撚準
好似而家呢個post我都係用語音輸入我淨係修改過兩個字
但我發覺語音輸入都仲有一個問題就係冇標點符號
我而家終於知道點解有啲人打字會冇標點符號因為果把人就係用語音輸入
我而家都係用語音輸入,但係我有標點符號
你費姐
噤即係邊方便退化咗
人類創造同利用改善生活嘅工具唔係進化
但如果一早有語音輸入我諗我唔會學識打字囉
樓豬 你講逗號佢就會出逗號, 你話你係 on9, 佢就會出 你而家先知呀
有車你唔識行路?
學習嘅動機係沿於生活
現代人都唔識打獵你會唔會覺得係退步?
打字本身就係浪費時間,但又係無可奈何嘅事,要長時間坐實嚮張凳正正產生好多健康問題,如果電腦智能到一個地步,好似2001太空漫遊咁同人類傾計,人類工作就唔駛再長時間對住個mon,不知幾理想
行緊街嗰陣係幾方便嘅
我夾雜住一兩個英文佢都出到係啱
但始終要自己用手撳enter去分行囉
我想講出一個重點

用語音輸入出文字嘅人點都好過send語音message嘅冚家剷賤種
喂Siri 屌你老母
依家成日唔記得隻字點寫點串
標點,符號,
真的,很重要。
電腦啱啱面世嗰陣都好似有人咁講
有冇人覺得石油氣爐好撚反智,係人類退化開始

我發覺依家撻着啲火已經差唔多有九成半係得,啲人依家連柴都懶得劈
煮咗飯食好多年但係我上個星期先發現原來依家石油氣爐煮飯係咁撚快
好似而家炒個餸我都係用石油氣爐我淨係撻着個爐就有火
但我發覺石油氣爐煮飯都仲有一個問題就係冇油鹽醬醋
我而家終於知道點解有啲人煮飯炒餸會冇味因為果把人就係用石油氣爐

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞