[ViuTv][羅嘉駿導演]《十七年命運週期》Cicada Cycle討論(2)新演員張可欣,陳書昕

1001 回覆
17 Like 6 Dislike
少年版係咪就嚟完
第一集邊度講過fish係蕃茄?
變咗無乜twist 味 純粹係確認
其實03 同20時段
可以分開睇,一樣可以
今日碌Facebook見到有人講咗個theory,
話Fish可能唔係蕃茄,佢應該係小青先真。
用app睇
應該係超人個fd
記者會有另一個新演員
rich
btw 玩得開心啲
似陳健朗
沙士都仲未講wor
後生同2020完全未對到
官方劇情簡介

「離開,可以是積極的探索。」2003年,17歲的中四女生陶嘉韜-蕃茄,經歷了一次生命中的巨大轉變。短短時間,蕃茄面臨父母離異、家道中落、寄人籬下,甚至從國際學校轉到傳統的英青中學。但蕃茄的內心總抱持一個嚮往:離開家裡、離開香港,逃離到幻想中的美麗異地。後來蕃茄遇上了在新學校的少年犯-小青…為了實現夢想,蕃茄和小青加入了一個業餘劇團,並排練一齣主題圍繞「去留」的舞台劇。然而,排練得如火如荼之時SARS爆發…「離開,亦可以是消極的逃避。」17年後,新冠肺炎肆虐,蕃茄因收到父親在港染上肺炎的消息而急忙回港。無獨有偶,孤獨的蕃茄和小青收到導演歐陽柊的聯繫。導演希望在疫情之中重演當年的那胎死腹中的舞台劇,完成2003年那個舞台上的夢。「人生是一個圓,到了某個時間點,就會像週期般循環。」兩場疫情之間,就有如人生好運與厄運的週期交替。人生跑道上的人來了又去,但總能找到步伐一致,願意同行的夥伴。
係啦
預告李敏應該做咗演員
加上fish尋晚開頭返到香港係打畀表弟
我老母話番茄17年後樣衰咗好多
係 要出奇不意先驚喜 而家本身已經令人係咁估 無論邊個結果都唔出奇

但暫時2集嚟講幾驚喜 年青版好好睇
係呀 佢第一集入酒店房咪有VO講「我叫陶嘉縚」,喺巴士同fish講電話嗰個先係小青
我頭先一見到fish扮慘呃lokman幫佢通渠就覺得佢係小青
ranya 同蕃茄個表情一樣
睇維基都開咗估啦
可唔可以永續張可欣
金拱門茄汁
要vpn先睇到
隔離班,17年後唔識唔奇
覺得係唔同嘅靚
但真係唔似樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞