湯文亮回應放售信德中心:其實我賣樓的目的是希望做一個好價

11 回覆
0 Like 16 Dislike

紀惠集團持有的上環信德中心西翼35樓連兩個車位,由第一太平戴維斯(香港)獲委託為獨家代理出售,物業建築面積約22,111方呎,以現狀連同現有租約出售,意向呎價約30,000元,意向價逾6.6億元。放售一事引起市場關注,身為紀惠集團行政總裁的湯文亮今日(24日)在其facebook回應此事。

「今早開例會時,同事話今朝好唔得閒,不少代理問我們賣樓,而且仲係全層高層,冇遮檔海景,究竟堅定流,亦有口臭有問是否被銀行call loan。我話做投資者難,仲出名投資者仲難,如果賣樓,就會問係咪頂唔順,是否被銀行call loan,如果唔賣,就會話我們囤積居奇,令到樓價上升,市民生活叫苦,其實,我賣樓的目的是希望做一個好價,令到其他業主不用賤價賣樓,或者可以令樓價只跌回升,一買一賣,賺了5億元,收了20年租,我話賺夠了賣樓都可以,老闆都冇意見,點解冇人恭喜。」

SOURCE : AM730
https://www.am730.com.hk/地產/湯文亮回應紀惠放售信德中心-有買有賣才是做生意-已經賺好多錢不能太苛求/490973
做?左手交右手呀?
日夜話前途一片光明
做咩係呢D 大興起初就賣呀
唔係好明
$30000蚊呎,王子都唔接佢貨啦
成左,睇到成交價再講。
多謝晒wor
咁有邊個賣樓,唔係想做一個好價錢?
食左FILE未?
lm睇下個價係幾多
賣樓明賺實蝕
(fb#1001-01)

今早去到茶餐廳,有客人吃常餐看報紙,噴到老闆一身奶茶,老闆打算問候他娘親時,客人說不好意思,因為看到奇聞,湯文亮作價6.6億售上環寫字樓,2004年以約1億元買入,明賺實蝕。

老闆聽不懂,為甚麼賺了5億是蝕,客人解釋現時咁嘅情況是牛治及㷫階段,這碟三明治配燒牛肉,溫度剛剛好,代表牛市已經來臨,點會係賣樓,湯文亮今次蝕本了,老闆聽不明白,客人說怪不得,因為他是租地舖開茶餐廳,老闆又問候他娘親。

同事可能唔明紀惠的意思,就是"幾實惠",其實都幾坎坷。紀惠嚟上環買樓,基本上睇唔起香港人,以為香港幾咁cheap。所以,紀惠賣樓,其實是好消息,代表香港最低樓價的時候即將過去,不用貪便宜實惠。
佢係淡友定大好友?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞