覺唔覺買海景樓既人好自私?

14 回覆
5 Like 2 Dislike
長沙灣推售的居屋項目臨海,料有單位可眺望昂船洲大橋、以至飽覽維港景色。

然而,無遮無掩的美景並非永恒,居屋項目前方是創地價新高的「地王」,意味居屋戶入伙初期,要承受發展工程的環境及嘈音污染,日後更可能被多座私樓遮擋海景。

據房委會資料,居屋項目現稱為長沙灣副食品批發市場5號地盤,正興建5座38至41層樓高的居屋,第一期800伙料2018/19年度落成,第二期1,700伙約於2019/20年度落成,外界憧憬共2,500個單位,將於今年首季一併接受申請。

此外,新屋苑預計有噪音問題左右夾擊,屋苑東面毗連公路幹,白天車來車往;西面是臨海地皮,去年11月有發展商逾173億元投得,將發展成私樓項目。即使部分居屋單位,入伙初期可享廣闊海港美景,但當私樓項目落成後,景色料被遮擋。

https://topick.hket.com/article/2005580/%E9%95%B7%E6%B2%99%E7%81%A3%E5%B1%85%E5%B1%8B%E6%B5%B7%E6%99%AF%E3%80%80%E6%81%90%E8%A2%AB%E6%9C%AA%E4%BE%86%E8%90%BD%E6%88%90%E7%A7%81%E6%A8%93%E5%85%A8%E6%93%8B

知唔知每層海景樓都會阻住左其他海景樓既視野?
點解發展商有權起咁高就起到咁盡?
點解要影響其他人?
買左地皮有權就大哂?唔洗諗人地?
好自私囉 買既業主都係仆街黎

發展商應該自發起低所有海邊樓盤
發展商自私d 起最高
點解踢波租左場就要趕人走
有權就用到盡? 點解唔開放一個籠比人踢
某啲北角球場RIP
樓下停車場月租左返黎點解用到盡?
有權用但應該都比d 時間人時租囉
霸住個位好自私
>每層海景樓都會阻住左其他海景樓既視野

你呢個標題呢句話
咁其他海景樓都同樣套用到前面個立場
姐係點
屠龍勇者終變惡龍?
扮唔到隔離post 個假膠傻仔 太尷尬

根本無話用唔用盡,只係你覺得有需要,比你用既野就可以去用

但就比班傻仔扭曲哂成件事
口口聲聲以道德為題
其實自私到爆, 迫大家陪你一齊坐直睇電視

仲有班人口口聲聲仁義道德
轉頭就話自己挨後就踢凳撞檯
大家一直唔好住海景咪得
你想一世睇海景
一係住山頂
一係做租租囉
遮鳩咗就搬囉
結婚啲人好自私, 有老婆 / 老公就要用到盡 !!~
一啲機會都唔留啲其他/她人用下,
好在有啲 "人地" 有大愛, 出黎比有需要嘅人用

Same Logic ??
應該係
果班人會話點解要佢搬
你唔起樓咪得
2018年?
舊聞啦 今日行過諗起單新聞
鑽石海景呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞