大突破陸製DUV光刻機 可生產65奈米以下晶片

76 回覆
35 Like 14 Dislike
28nm整住IOT起家再追

2024 Nikon, Canon都無EUV

本身有技術既Intel好早賣左成個EUV技術比ASML
而家Intel仲低市值過 高露潔牙膏

高科技既野 全世界都靠燒錢起家
Facebook IPO都比人笑 垃圾page上市
intel core 水平
成熟製程整嘅晶片咪可靠、耐用
350 nm – 1993
250 nm – 1996
180 nm – 1999
130 nm – 2001
90 nm – 2003
65 nm – 2005
45 nm – 2007
32 nm – 2009
22 nm – 2012
14 nm – 2014
10 nm – 2016
7 nm – 2018
5 nm – 2020
3 nm – 2022

破冰之作!俄羅斯首台光刻機面世 料生產350納米晶片
拎先俄羅斯 12年
嚴格同幾多nm有咩關係
但係而家中國想100%自家生產,想去到euv起碼要十年
唔同嫁,你可以google 下要求,大概講係車用工作環境嚴苛,一用就要15年左右,你中間唔可以壞,安全要求嚴格過電腦同家電…中國車用晶片記得之前缺車用晶片果排有講九成入口
成熟製程就係應付嚴苛嘅環境製程越先進,喺嚴峻嘅環境越易壞

即使現階段仍有許多挑戰,台積電仍呼籲車用晶片盡快轉向先進製程
作者 Atkinson | 發布日期 2023 年 07 月 10 日

只是,將車用晶片轉向先進製程也並非簡單的事情。因為根據市場研究及調查機構麥肯錫的預估,到 2030 年,90 奈米及以上車用電子仍將占車用電子總需求的 67%。而且其全球供應量將在 2021-2026 年期間達到 5% 的複合年成長率,這代表此類晶片在未來幾年仍將嚴重依賴成熟製程,並且保持供應吃緊的狀態。

歐盟盯陸成熟製程半導體 可能進一步制定應對措施

傳統成熟製程晶片一般指28奈米以上的晶片,功能儘管無法與7奈米、5奈米晶片相比,但廣泛應用於汽車、洗衣機、醫療設備等日常科技產品。從晶片需求數量來看,28奈米及以上的成熟製程,一直占據全球四分之三左右的市場,而先進製程只占四分之一。
大陸追到14好快
係到7就卡死
有咩問題先
襟個掣印錢就解決問題啦

以前幾千億都係咁燒
原子彈,氫彈,衛星技術,軍費開支
唔掂咪發債

蘇聯同美國鬥冷戰
而家經濟戰

起碼鬥20 30年
其實點解唔超高薪挖角外國科研人員?
年年都有笑料
即係人地一部3納米AI手機,佢就要20部的體積
如果用响汽車其實無乜所謂
內地大把地方
2024年西方媒體 個說法已經變左

Military briefing: Russia has the upper hand in electronic warfare with Ukraine
https://www.ft.com/content/a477d3f1-8c7e-4520-83b0-572ad674c28e

High-Tech American Weapons Work Against Russia—Until They Don’t
https://www.wsj.com/world/us-weapons-russia-ukraine-0eed240c

‘Jamming’: How Electronic Warfare Is Reshaping Ukraine’s Battlefields
https://www.nytimes.com/2024/03/12/world/europe/ukraine-drone-russia-jamming.html
令其他人賺少左其實已經算贏
Pentium 4
以前冇晶片用咪又係咁
大家經濟戰打餐死,睇下到底美帝繼續霸權定係brics成功打贏美帝都幾好
晶片唔係要喺無塵室到整咩,條友嘅背景係無塵室
金磚班人都係鬼打鬼 點同美帝鬥
第一眼以為6.5 nm
Core 2 Duo 6系
中芯都好多係tsm
但係好多野仲要解決 ex:原材料 芯片設計
唔單指人才
其實係
始終貨幣影響力太大

養大RMB對BRICS本質上同而家美元霸權一樣
唔會有咩好處

中東油王成日減產唔聽美國講
有貨點解要平賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞