荷蘭經濟大臣訪美:重申中國市場重要性,ASML應允許「自由做生意」

20 回覆
0 Like 11 Dislike
美國: 我就係唔比
等中國光刻機產品成熟, ASML 真係執笠都似
又話彎道超車 自煮燃發
做咩要俾錢荷蘭賺呀
ASML 執笠 又影響唔到美國
美國話知佢咩 拖慢得中國一年係一年
唔好用美軍啲技術囉 唔通美國佬賣嘢俾敵國打鳩自己
要超車都要時間
同埋買來抄考都需要既
你有你自由
我有我斷供

睇下你其他生意自唔自由
你地臭閪蚑那部運十成熟成點?
7nm高端DUV光刻機獲准對中國出口 ASML:年底前全力交付
https://lih.kg/3487994

你條臭閪蚑那賤蛆之前咁講既喎
等中國光刻機產品成熟, ASML 真係執笠都似

asml耐唔耐就傳出新聞話好想做強國生意
又好似想試水溫咁

佢o地自己真係唔care會唔會畀人偷技術 / 畀人取代
可能個價真係好好好吸引
明明美國佬係靠自由貿易起家同贏冷戰
而家比條侵侵搞到返哂轉頭
真係拗晒頭

就算呢十年冇咩投資 部分領域比中國壟斷都好
長遠計人均競爭力一定係美國勁
計經濟總量就因為人口基數長遠點都唔夠中印
連ASEAN都可能會高過佢

行保護主義 幫到邊個?
本國工人總體利益同消費者之間左手交右手
最後就係損失左效益贏到搖擺州選票
同一個威脅世界嘅国家自由做生意
我講D咩? on99 我post news 又代表左D咩?

拖慢中國 但拖到幾耐 未來無人知
選票咪最重要 做4/8年地球話事人
之後 點會理10年20年後美國仲掂唔掂
俄羅斯快啲打柒荷蘭

到時仆街唔好喊呀
冷戰美國係禁運臭閪蚑那個蘇維埃爸爸贏
你條臭閪蚑那賤蛆話AMSL俾出口去你地臭閪蚑那既喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞