謝展寰稱3成食肆無再提供外賣餐具 社會開始產生「走塑」文化

44 回覆
3 Like 97 Dislike
謝展寰稱3成食肆無再提供外賣餐具 社會開始產生「走塑」文化

首階段管制即棄塑膠產品措施4月22日起實施,環境及生態局局長謝展寰表示,在過去幾個月的適應期,有不少市民表示不需要外賣餐具,3成食肆沒有再提供外賣餐具,可見社會有所改變,開始產生「走塑」文化。他期望市民和各界合作,減少使用塑膠,實現2050年前達至碳中和的目標。

謝展寰出席「香港大專飲食業可持續包裝設計比賽」作品展暨頒獎典禮致辭時又提到,以往百年一遇的大雨、高溫,現在年年都有,認為要關注氣候變化議題,需要做到「綠色轉變」。
用手食???
屌佢老母閪
我最後一代,其他人關我撚事
我冇生十個仔一百個孫已經好環保
鍾意空氣污染咪污染,鍾意周街噴煙咪噴煙,鍾意掉膠袋落海,鍾意倒建築廢料去郊野公園,鍾意挨後就挨後
收皮啦環保撚,微塑膠入血關我撚事,氣温上升關我撚事
利申:世界公民,香港特色普世價值
我餐餐兩餸飯都冇攞餐具啦。
屌佢老味,夾硬立法規管就一定少咗人做㗎啦!
本來無一物,日常生活都老屈人犯法,面嗰浸咪跟你絛濕9囉,問心有幾多人心服口服你呀?
日本水產呢
加速飲食業冚家執苙
冇外賣餐具免費提供都唔知損失咗幾多香港競爭力鳥
同安心出行一樣法。 用行政和法律手段逼人用,然後話大家慢慢了解而接受。
勁撚唔方便,有時直情唔想買外賣
以後行路出街,上山食草,唔好開冷氣
淘左100套膠餐具慢慢用
繼續用,不過自己買姐
要我洗多左錢,買完再減少係香港消費
因為要收錢咋
離晒地
賤種
宜家呢班撚樣,將件事本末倒置嚟顯示佢嘅成績
痴膠花
你法例定明要做
講到社會完全同意咁
屌佢老母我好撚唔慣 仲有俾小左餐具做乜唔減返價
只有產生左屌你老母無乜無物既文化
走你老母
搭車咪搭車,踩草咪踩草,燒山咪燒山,24小時長開冷氣,吹啊?

我最後一代,其他人關我撚事
我冇生十個仔一百個孫已經好環保

收皮啦環保撚
冇提供關社會文化咩事
不如搬走哂街邊啲垃圾桶,跟住話社會已有食垃圾文化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞