普京公布「俄羅斯敵對名單」, 包括大部份北約/歐盟國家, 日本, 韓國,新加坡, 台灣 皆上榜

38 回覆
6 Like 2 Dislike
俄羅斯政府發布俄國敵對名單,總共有47個國家和地區,而台灣也入列。

在亞洲國家中,被列入名單的包括了日本、韓國和新加坡。而台灣於名單中被標註是「Тайвань (Китай)」,亦即「台灣(中國)」。因為俄羅斯官方政策認定台灣為中國的一部分。

在歐盟的成員國中,只有匈牙利和斯洛伐克「落榜」;另在北大西洋公約組織(NATO)的成員國中,只有土耳其未被點名。

根據這份在17日由俄羅斯總理米舒斯京(Mikhail Mishustin)簽署,聯邦政府在20日發布命令,指稱這47個國家地區用政策來強迫推動「具破壞力、違反了俄國傳統精神道德價值觀的所謂「新自由主義意識形態」。

俄羅斯官方自2021年起開始發布「不友善國家地區」的名單,首先納入了美國與捷克。該名單於2022年2月對烏克來侵略戰爭全面爆發以後,就迅速擴大且持續更新,目前有將近50個國家地區,而台灣是在2022年3月所發布的戰後第一波更新名單中被入列。
下?! 灣灣係中國不可或缺既一部份,敵對名單有佢,姐係普丁要開習大波?
全部宣戰囉
其實家陣普京 已經同成個北約國家開戰
烏克蘭 既軍備幾乎有齊所有北約國家提供

北約幾十個國家 + 烏克蘭 vs 俄羅斯
結果烏東四州都是被俄羅斯佔領緊
新加坡都有

香港都不甘後人
香港跟住中國, 是俄羅斯忠誠盟友
相反, 是普京暗示叫中國盡快收復台灣, 唔好再拖

近期 中俄兩國海軍 經常在東海聯合軍演
你估會發生咩事??
免費幫歐盟北約捉鬼真係唔話得
俄羅斯咁樣自我孤立即係夾硬拉中國上賊船....
啫係C朗借對鞋畀你踢波,你踢輸畀我,等於C朗+你輸畀我?
俄佬係香港投資

俄羅斯官方公然宣揚台獨
中國口交部會唔會出兵圍剿俄羅斯架?
普京承認台灣係獨立主權國
維尼 最想就係咁

有俄羅斯幫助之下, 可以先出兵收復台灣
再抗烏援俄, 幫俄佬食埋烏克蘭

到時維尼 真係千古一帝
我哋有建興,喺俄羅斯嘅收入來源
錯, 普京係暗示可以幫中共收復台灣

中俄兩國海軍經常 在東海軍演, 你估下原因??
中俄兩國海軍經常 在東海軍演, 你估下原因??

賴清德 仲係到串柒柒
到時佢走佬都唔掂
中國(台灣)係俄羅斯嘅敵人
係咪玩鳩匈牙利
契哥成日陰啲陰啲玩鳩契弟
即係中國
咁樣夾大陸同北韓上船

俄羅斯入侵烏克蘭呢場侵略戰咁耐仲未完
而家仲要加埋美國,中國係背後參戰
真係難搞
傻仔

中俄兩國海軍 係東海軍演, 就係為左收復台灣做準備

連登仔真係唔睇新聞
維尼都想參戰啦

有俄羅斯幫助可以輕鬆收復台灣
人哋軍演真係打咩on9仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞