李家超 : 經濟轉型期各界要識變、求變 冀鄉親利用各自網絡助力香港發展 發揮「超級聯繫人」和「超級增值人」的作用

41 回覆
2 Like 17 Dislike
19:18 2024-09-23

為慶祝中華人民共和國成立75周年,香港潮屬各界今(23日)舉行酒會,行政長官李家超致辭時表示,香港在「一國兩制」底下發揮「超級聯繫人」和「超級增值人」的作用,又指香港處於經濟轉型期,各界要「識變、求變」;主席陳振彬指香港實現更好的發展,需要發揮背靠祖國聯通世界的優勢,以香港所長貢獻國家。
李家超表示,國家發展成為世界第二大經濟體,是科技、人才大國,而香港在一國兩制底下,發揮「超級聯繫人」和「超級增值人」的作用,又稱香港處於經濟轉型期,各界要「識變、求變」,並希望鄉親利用自己網絡,助力香港發展。

陳振彬表示過去七十五年,中國經濟實力、國防科技、體育文化及人民生活水平都發生翻天覆地的變化,國際地位舉足輕重,而深中通道貫通,成為粵港澳大灣區重要交通要道之一,對大灣區經濟增長產生巨大吸引力。他又表示,香港要實現更好的發展,需要發揮「一國兩制」下背靠祖國聯通世界優勢,以香港所長貢獻國家。
我感受到由治及興嘅好處
你呢?
喂,香港人三十幾年前已做咗喎⋯⋯依家得到咩回報都唔好提啦⋯⋯依家又嚟?
搞完一堆“中心”之後
依家就一堆“超級”
下次係咪“無敵”?
說好的熊貓經濟呢
呢啲支那口號用過啦,唔夠新
叫班支那狗聽日再作啦
宇宙無敵super
你地唔變公務員就黎冇人工加
聯繫緊俄羅斯,伊朗

五毛呢,咁靜
幾時做埋超級無獎門人 pukkaichu!
經濟差 = 轉型期
又黎口號治港
夜繽紛呢?
CLS完未?
宇宙無敵Super超級聯繫人和增值人

再參下獎門人咁多集啲名:
超級無敵獎門人
超級無敵獎門人之再戰江湖
天下無敵獎門人
驚天動地獎門人
宇宙無敵獎門人
吾係獎門人
繼續無敵獎門人
鐵甲無敵獎門人
超級遊戲獎門人
超級無敵獎門人 終極篇
開心無敵獎門人

可以用下
驚天動地宇宙繼續無敵Super天下終極超級聯繫人和增值人
「變」咩?
其實唔識可以唔講

成個三中全會嘅「決定」就得果幾句
然後你可以不斷架床疊屋用自己理解方式去解讀?

//发挥“一国两制”制度优势,巩固提升香港国际金融、航运、贸易中心地位,支持香港、澳门打造国际高端人才集聚高地,健全香港、澳门在国家对外开放中更好发挥作用机制。深化粤港澳大湾区合作,强化规则衔接、机制对接。完善促进两岸经济文化交流合作制度和政策,深化两岸融合发展。//

文中提嘅係「鞏固」「健全」
幾時提個「變」字
聯係外國人一陣又批賣港
即係要市民幫你,你就坐喺度收幾十萬人工
連繫人即係左手交右手?
係掂嘅四川發左達
講完當做撚左,交番個波比你哋市民自己搞掂去
四川係中國負債最重
地攤經濟
夜繽紛
盛事之都
熊貓經濟

杜拜王子嗰5億去撚咗邊
屌你老母
唔係經濟差

係你地班垃圾唔識變,求變

唔好怪經濟差

唔係超哥做得唔好

因為佢咩都無做過

淨係得口號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞