的士司機認濫收車資等8罪 判社服令及罰款8,000元 鄭紀航:已三度犯案 今次是「最後機會」

18 回覆
5 Like 14 Dislike
今年 5 月,警方於迪士尼樂園進行針對的士違法行為的臥底行動,一名 37 歲的士司機涉以 350 元,接載兩名警員往荃灣,過程未有啟用咪錶及展示的士牌照,他在成功交易後被捕。司機承認濫收車資、兜客等共 8 罪,周一(23 日)在沙田裁判法院判刑。

署理主任裁判官鄭紀航稱,被告已第三次干犯濫收車資,惟報告顯示可給予多一次機會,就此判社服令 240 小時,其餘 7 罪共罰款 8,000 元。官最終著被告「唔好再犯」,「如果下次再犯可能會判監,請你珍惜今次最後一次機會」,被告聞言表示明白。

https://thewitnesshk.com/%E7%9A%84%E5%A3%AB%E5%8F%B8%E6%A9%9F%E8%AA%8D%E6%BF%AB%E6%94%B6%E8%BB%8A%E8%B3%87%E7%AD%89%E5%88%A4%E7%A4%BE%E6%9C%8D%E4%BB%A4/
捉到三次
基本上佢日日都係咁架啦
放蛇應該好快搵到佢
社運case有理無理都屈咗坐監先
呢d衰3次就有”最後機會”

鄭紀航
點解可以俾咁多次機會一個已經重犯3次嘅慣犯呢?
咁做只會令個的士司機認為好小事, 下次? 下次小心啲唔好俾你捉到就得
罰8000完全無阻嚇作用, 上次同今次俾人拉之間, 呃呃埋埋隨時數以萬元計
政府好應該正視呢啲問題, 本身uber出現就係進行緊「良幣驅逐劣幣」嘅行為, 係改善社會風氣嘅好現象, 但係政府就去打擊uber, 維護的士
咁樣做遲早搞到香港成為黑的都市, 根深蒂固後就冇可能挽救
咁樣縱容屢犯嘅害群之馬,其實係害咗成個的士業,累死正當嘅的士司機
又拜金又古惑
永遠唔靠自己努力
淨係識諗攞人著數☕️
換led 都犯法
男人
巴士椅背寫煽動字句要坐10個月

的士佬連犯3次濫收車資就罰社會服務令加罰錢
其實裝車cam都可以告你非法改裝車輛
被告先按下的士咪錶按鈕,螢幕顯示為 27 元,再按鈕停止咪錶

會照跳㗎喎 淨係唔計時
插國旗都係
大家國慶記得見疑即報
香港真心落後
LED燈唔比, 玻璃貼隔熱貼都拉
加沙出世,畀以軍罰炸彈死刑
Mon都都唔准裝
平時個d就重判, 呢d就輕判, 垃圾狗官
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞