「高才通」家長首選喇沙小學 「喇沙是資助學校 來港讀書「唔洗錢」!

20 回覆
6 Like 9 Dislike

小一自行分配學位階段本月19日至27日接受申請,家長今日(23日)起可到心儀學校遞交實體申請表。今年為小一入學申請電子化的第二年,九龍城區傳統名校喇沙小學罕有不見人龍。有透過「高才通」計劃來港的內地家長在九龍塘「落腳」,表明首選喇沙小學,認為香港教育較內地全面,又報讀6、7間直資學校。

本地家長憂競爭變大

港人唐女士則月花費數千元為兒子報讀英語課程、游泳及畫畫等興趣班,認為該校適合較文靜的學生,希望兒子能夠入讀。對於近日有內地家長透過高才通等計劃來港,唐女士認為,喇沙小學始終是傳統學校,擔心學額競爭會變大,能否成功獲得取錄是「睇運數」。

她又指,如日後需要面試,競爭會更大,因「嚟嗰啲都係好勁嘅同學」,透露身邊有朋友的子女在內地奪得很多獎項,亦會來港讀書;加上喇沙是資助學校,「唔洗錢」的情況下競爭會更大。
支才閪轉頭又會話支援不足 仔女唔識廣東話 英文唔及本地生 成績追唔上本地生 學校附近租樓貴
呢樣嗰樣阿吱阿咗
所以話法西斯先係連登仔崇尚嘅主義

要求全面 支語授課
呢班支才閪真係好撚煩
邊個收佢地 邊個自己捉蟲
邊個夠膽唔收?

蘇玉華、郭晉安出動
移民香港,做一等公民
由個校網開始就唔關窮撚事。窮撚我話之佢地點battle丫。
老貓出動就搞招掂
每年規定收一定量即刻ok
冇新香港人
邊度有人做地盤呀
睇開d啦!
仆街咁叫高材
屌你老母 又話專才 落嚟就lam著數攞福利拎綜援 天龍人地位高過港豬都明 但咁「窮」但買車又有補貼?
做地盤?

lm
其實我真係同意咁,人類係分等級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞