鄧飛盼學體會「走盞」 如奧運以個人名義予董之英學生參賽

89 回覆
3 Like 159 Dislike
學界足球強隊仁濟醫院董之英紀念中學,校方錯過報名截止日期,學界體育聯會亦拒絕接納其上訴,指該校早於八月中已重設密碼。被校長黃攸杰指控的體育科主任,更向教育工作者工會求助,稱校方言論不實,教育局將調查事件並要求學校提交報告。

教聯會立法會議員鄧飛今早在港台節目稱,指同學就比賽準備多時,關注他們的情緒,「責任唔係同學度,但所有後果就同學承受曬。」鄧飛認為學體會拒絕上訴無可厚非,但指是否可以「走盞」。他以奧運為例,即便不容許某國參賽,亦容許該國國籍運動員參賽。

對於事件升級為校長與該校前體育科主任的爭議,鄧飛認為涉新舊交接問題,指報名參賽一般由科主任負責,而重設密碼由普通資深老師申請,在9月1日交入新科主任處理,「來來去去」下錯過限期。他指學校管理上存在一定責任,而教工會已收到學校的回覆,目前各有說法,待工會處理。

https://www.inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E9%84%A7%E9%A3%9B%E7%9B%BC%E5%AD%B8%E9%AB%94%E6%9C%83%E3%80%8C%E8%B5%B0%E7%9B%9E%E3%80%8D-%E5%A6%82%E5%A5%A7%E9%81%8B%E4%BB%A5%E5%80%8B%E4%BA%BA%E5%90%8D%E7%BE%A9%E4%BA%88%E8%91%A3%E4%B9%8B%E8%8B%B1%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%8F%83%E8%B3%BD
鄧飛認為新舊交接為敏感時間,校方有責任協調。對於教育局是否應介入事件,鄧飛指如涉校方行政失當或教師專業失當,介入無可厚非,亦是好事。他指如校方涉行政失當,自己亦「好奇有咩後果」。

他重申望以不同方法令學生有機會參賽,指對其成長有很大意義,包括「唔計分」或「以自己嘅名義」參賽,鄧飛皆認為有空間選擇,望學體會靈活處理。

教育大學健康與體育學系高級講師雷雄德在同一節目中,盼事件告一段落。他提到學界比賽為教育中重要環節,學校為社會縮影,學校亦需守規矩,學校互相遵守及尊重的價值比賽事更重要。雷雄德續指,人為疏忽並非「酌情」理由,學體會拒納上訴的理據充分。他認為學校可舉辦友誼賽或參與學界以外的賽事,令同學仍有比賽。

學體會前董事會副主席張勇邦在商台節目表示,不論過往及今個學期,都曾出現學校逾期報名、運動員資格有問題的情況,學體會有既定的成熟程序處理:「好難叫有咩酌情可言,事實上行之有效個做法,個做法大家都接受,如果唔係都唔會,咁多年都係咁運作。」

對於學校逾期報名,張勇邦指大多涉及學校人為錯誤,重申今次個案「絕對唔能夠返轉頭」,如果給予酌情亦會對其他學校不公:「好難有灰色地帶可言。」他反問,亞運會、全運會及港運會是否可以遲報名:「呢個係學習嘅過程嚟,從學校嚟講,無論係老師或者係學生,都係非常之可惜。」

對於董之英一眾學生失去參賽資格,張勇邦形容今次事件淒涼,但認為守法十分重要,「規矩就係規矩」。他表示如果讓對方參賽,但沒有爭標資格亦不可行。他重申死線就是死線,加上報名時間充裕:「如果間間學校,年年都有呢啲事出現,咁成個校政就好混亂。」

教工會昨日在facebook指,已收到校方回覆,工會正研究內容,並與當事人溝通,提供必要協助,以不偏不倚的態度持續跟進。
個人名義都要報左名至先得架。
又偷換概念
其實報名嘅野最好比學生搞 。百份百第一日就報左名 。比老師搞根本戇鳩 。又唔係佢比賽,大家鬥hea 未出事囉 。好似拎咗新密碼都唔即刻報名 。都唔知hea 咩鳩 。成件事根本冇得駁 。
以後個個做錯野走盞就得啦咁
要規矩黎做咩, 橫掂走下盞就冇事
俄羅斯係禁賽而唔關過期報名事喎 咁又可以一齊講
場場負3球起步 大家爽下算啦
籃球班霸
游水班霸

足球點個人名義參加?為人師表就正正經經教學生啦,走埋d 偏門走盞位
但都過咗deadline
對上17年都有學校唔記得報名精英賽

D 獎全部 hold 起佢
啲學生轉校咪得囉,職業球員都成日轉隊轉國籍啦。
而家係學校驚冇人讀,唔係學生驚冇波踢。
反正班友返學都唔係為讀書係為踢波,安排佢哋轉校咪有得踢囉,同職業球員轉會一樣
畀佢地落場執波得唔得?
學愛華頓開波扣十分囉
利申:唔知賽制,唔知係咪聯賽
上樑不正
鼓勵人不守法,23條,拉得
搞個董之英邀請賽,強制D1冠亞軍參賽囉
董之英想搞獨立
自己圍威喂學皇馬另外搞個學界聯賽咪得
剩係限全港頭幾名踢
其實成件事係可以教識學生做錯野做漏野係會有後果(雖然個校長都係卸膊又冇承擔),冇酌情處理係理所當然
但個所謂立法會議員走出黎明目張膽叫人走精面

香港教育
1個打11個?
咩人最鍾意走後門
學體會 有無得學政府咁
個別事件不再回應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞