反修例期間批評警隊遭革職 檢控主任黃華芬申覆核 高院押後裁決

16 回覆
12 Like 7 Dislike
10:27 2024-09-23

律政司檢控主任黃華芬2019年9月反修例運動期間以公務帳戶發電郵指控警隊,翌年六四當日又疑邀請同事參加集會,經紀律研訊後被裁定2項行為失當,至今年3月被公務員事務局革職,並褫奪積累約30年退休金。黃華芬提出司法覆核,質疑過程中研訊委員會多處法律有錯及懲罰過重,要求法庭推翻裁決判罰決定。司法覆核聆訊今早於高等法院進行,法官高浩文押後裁決,將於11月29日前頒下判詞。
申請人為前高級二等檢控主任黃華芬,今親自應訊;答辯人為公務員事務局局長,今由資深大律師陳浩淇代表。雙方均採納早前已存檔的書面陳詞,沒有進一步口頭陳詞。

案件編號:HCAL 905/2024
打工份退休金都可以用政治原因唔畀

強積金都應該都可以咁玩 橫掂都係搵個籍口
痴線獨裁政權唔准人有良知
成8雞野人工,仲咁撚蠢
30年退休金無哂都抵
respect
又真係幾蠢
民主自由公義當飯食
其他人被人逼害
關我咩事
搬龍門能力黎講,時事台著名viu粉除暴go算唔算係「世一」?
https://lih.kg/3194974

你咪一樣睇viu
曾任輔警幫唔幫好
明知有30年公積金 點會犯法
所以日本喺南京做嘅野合法
隻手係咪中間果隻呀?

係咪兇案?
檢控主任都咁敢言
好人一生平安
唔緊要啦,所有文明國家都被呃幾十年,依家醒都未遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞