因前線不夠士兵用, 俄羅斯調動軍艦海軍船員充當步兵到烏克蘭前線作戰

28 回覆
11 Like 2 Dislike

俄羅斯將海軍僅存的「庫茲涅佐夫號」航空母艦官兵,近期被借調組成代號「78987」的步兵部隊,並投入先前在烏克蘭哈爾科夫地區戰鬥中。

《英國國防期刊》21日陳述,俄軍日前組建了一個部隊代號「78987」的部隊,投入了日前在哈爾科夫地區的前線戰鬥中,其成員來自俄羅斯海軍唯一的航空母艦「庫茲涅佐夫號」,這艘航空母艦由於受損,以及升級工程事故連連,導致原本有望於去年底重返海上的她,至今仍躺在港口施工中,完工遙遙無期。

「庫茲涅佐夫號」是俄羅斯海軍僅存的航空母艦,該艦於蘇聯時期的1985年下水、1991年服役,最近一次出海任務是2017年的敘利亞內戰,而後進廠大修兼升級。不過該艦的升級工程並不順利,2018年,因船塢故障導致起重吊臂砸壞上層甲板,2021年則因焊接不慎導致火災,造成12名人員傷亡,2022年又再度傳出火災。

至今「庫茲涅佐夫號」仍停留在港區,完工日遙遙無期,這也可能使得缺兵的俄羅斯軍方將沒有任務的船員組建成步兵部隊到烏克蘭前線去作戰,以緩解前線兵員壓力。
海軍陸戰隊
當年納粹德國後期都係咁

唔夠步兵用, 就用空軍後勤人員 組成「空軍野戰師」 充當步兵去前線打仗
中國幾時派人民志願軍去救援俄爹
而家小紅書 : 讓領導家人先上
日本仔係時候做嘢燒佢後欄
結果真係參戰果陣就係呢班 大陸平民先上
早兩年話調遠東正規軍
去西方前線太耐
徵新兵仲快
而家都咁多年
遠東求其搵啲新義務兵守算啦
俄羅斯周邊國家太無能, 唔敢插佢屎忽

就好似芬蘭咁, 駐守芬蘭邊境既俄軍已經調哂去烏克蘭
但芬蘭都唔敢收復 冬季戰爭既失地
鄭垃:主力出現了
其實 遠東軍隊 一早已經調左去烏克蘭好耐啦
做炮灰唔使咁多要求
這艘航空母艦由於受損,以及升級工程事故連連,導致原本有望於去年底重返海上的她,至今仍躺在港口施工中,完工遙遙無期。

講左原因, 反而都用唔到
養堆人係度都係白養, 捉去前線打仗仲好

就好似巴赫穆特 攞幾萬囚犯去絞肉機
(結果烏克蘭幾個月都開始要用囚犯去打仗)
原本你係文員, 但今日無野做, 所以上司 覺得你太得閒
安排你去幫手洗廁所
都好合理??
死啦 ....朱閪成又想轉呔
我一直都係中立
不親俄, 不親烏, 沒有立場
用旁觀者角度去 理性分析成件事
咪傻啦 叫人去送死 邊個去
真係打 咪強行捉人去
依家俄烏戰場
抓人果班徵兵官同前線作戰果班係兩班人
捉人果班只需要夠quota, 就有糧出

twitter你forced mobilization 隨便都一大堆片, 係條街強行捉人
https://x.com/i/status/1834369720960659922
https://x.com/i/status/1835380031754764765
https://x.com/i/status/1835345462561284332
烏軍之前已經俘虜過幾個潛艇士兵啦,潛艇果啲專科文職士兵都要上前線,航母士兵更加走唔甩啦
你咁講啫係俄佬最後會輸?
俄軍主力究竟幾時先出
俄軍從來都無主力

主打人海戰術

用1000萬人命同你慢慢磨都得
你估好似連登仔咁個個vpn打仗咁安全咩

日本後生嘅都唔撚想打,冇人加入日本自衛隊

仲有二戰後畀人裁軍雖然有美國照住,但係非核擁有國走去打個全球第二強嘅核擁有國唔係咁簡單嘅師兄

你睇返cia今年份報告,烏克蘭只有喺連登同埋台灣論壇上面贏到開卷,國家死亡率同出生率低打撚到全球第一(俄羅斯第九)
俄西射 RS-28洲際彈道飛彈進行核威嚇..
點之係發射井就爆9左
你忽然咁make sense得唔得嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞