北極熊「疑乘浮冰」罕見現蹤冰島!翻垃圾嚇壞居民 慘遭警射殺

46 回覆
7 Like 31 Dislike

同呢張相差不多
左膠幾時做野
北極熊:為搵食千辛萬苦去幾百公里外垃圾桶
屌你老母比人射死
人類可唔可滅絕
全世界動物都係咁獅子老虎夾生咬死啲動物,啲獵物有知覺咁睇住自己俾人咬到斷手斷腳穿埋肚

獅子老虎可唔可滅絕
浮冰要幾多日先飄到300 公里?
獅子老虎溝埋好似無左生殖能力,係動物園攪出黎。
北極熊係易危動物, 當地環境局食撚屎?
派條友射幾飛麻醉針咁撚艱難?
係人類搞到佢哋生存環境變成而家咁...
岩架喇 北極熊絕種我就唔洗再比人情緒勒索話唔比開冷氣,因為北極熊冇地方訓
人地殺就為食
你射死隻熊係為左射死隻熊
有千千萬萬種做法你就用最簡單最殘暴既
先麻醉捉返去 冇錢咪上網眾籌之類
麻醉完再再運返去嘅資源消耗點解要拎黎運佢返去點解唔拎返咁多嘅資源照顧當地原生流浪動物?同樣資源可以拯救多過十隻流浪狗,而且你講到咁撚易搞諗住幾時係外國整返個咁嘅shelter?

我係香港有做狗義工,最撚憎就係見到你呢啲冇撚用過個腦講野嘅人
本討論區嚴禁提及環境保護
係呀係呀射死佢最合成本 就黎射死埋你
生命用錢黎計
雖然鄰近北極圈,但冰島本島卻沒有北極熊。凡是在冰島現身的北極熊,大多都是從東格陵蘭島乘著浮冰漂流或長時間游泳而來的。北極熊在不對人類構成生命威脅的情況下,是保育類動物,因此冰島並不會隨意射殺在海上游泳或是在浮冰上的北極熊。但是,自2000年以來,16年的時間,已經有五隻北極熊誤登陸冰島本島,被附近的農村人家發現後,命運都是死於槍口之下。冰島不顧北極熊為保育類動物,而將其冷血射殺的行為,令動物保育人士十分憤慨,在國際間引來不少爭議。

其實在2008年,有兩隻北極熊在相隔數週的時間,相繼登陸冰島。冰島當局曾經將第二隻上岸的北極熊麻醉,並試圖將牠運送至哥本哈根動物園 (Copenhagen Zoo)。不幸的是,這項活捉任務最終宣告失敗,當局不得不在大海航行的旅程中,將試圖逃脫的北極熊射殺。

基於「活捉」一隻北極熊的成本及連帶風險過高,再考量到東格陵蘭的北極熊數量穩定,北極熊逃脫事件後,國家政策新規定,登陸的北極熊一經發現,應當場射殺。主要原因是為了「殺熊保民」- 這些經過海上漂流或長時間游泳上岸的北極熊往往非常飢餓,再加上北極熊行動相當迅速,對人類及牲畜的生命安全會構成極大威脅。幾世紀以前,就有冰島人被北極熊吞噬的不幸意外。

2016年夏天,又有一隻北極熊在上岸後遭到射殺,此舉再次引起國際一陣譁然,顯然冰島的這些理由似乎還不足以說服這個世界。也許,局外人永遠不懂的是,這些在他們眼中可愛的毛絨絨大熊 ,在冰島人眼裡,卻是具有攻擊性的極度危險訪客。
我最後一代,其他人關我撚事
我冇生十個仔一百個孫已經好環保
鍾意空氣污染咪污染,鍾意周街噴煙咪噴煙,鍾意掉膠袋落海,鍾意倒建築廢料去郊野公園,鍾意挨後就挨後
收皮啦環保撚,微塑膠入血關我撚事,氣温上升關我撚事
利申:世界公民,香港特色普世價值
Hunter 蟻篇
因為冰島居民唔想照顧,咁多年嚟都係搵警察射殺,咁多年嚟國際間都係齋鬧同齋嬲外就無嘢做到。

而熊嘅攻擊力強過流浪狗,當然唔可以同狗相提並論。則澳洲袋鼠攻擊力雖強,但未至於因漂流嘅北極熊過於飢餓同當地居民有衝突,甚至死亡。

要睇當地政府同當地人想點,唔係我哋自身置外嘅人可以講啲咩,況且人類不嬲都自私,無得解,最好我依家就去死咁樣?
其實鬼佬大部分都on99仲要冰島鄉下人地方,飲下酒返幾個鐘工等政府養又一日。 射死收工係最快手
還請你兌現約定 飛到為我破冰
置身冰島名勝 殺不死依存症
前塵埋沒 那段情
約誓殘念 卻沒有清
而你有講過
來年再續舊場景
唔好送去林超英屋企
射麻醉針唔難
問題係運佢返去貴+目的地都唔想收驚佢有菌
依個年代生而為熊真係陰鳩功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞