Yahoo News 發展商一句「回本唔重要 最重要買家開心」 引來網民對樓市更擔心

18 回覆
12 Like 2 Dislike
市場預期減息有利樓市,但現實是不少發展商都氣氛好轉速速散貨,更有發展商突然表示「回唔回本唔重要,最重要買家買得開心」,引來網民熱議,明言「佢咁講仲驚」;而美國減息後,先後有發展商透過低價賣樓及冷待投標,來為樓市投下心中的一票。

發展商:回唔回本唔重要

不過樓盤最引起話題是發展商盈信控股的代表游國輝,指首批單位一定蝕本,「好震撼」、「賣大包」,更豪言「回唔回本唔重要,最重要買家買得開心、住得開心」,旋即引來網民熱議,有人認為「佢咁講仲驚」,指他就像銷售瑞士山區肺,「賺夠啦,都想畀啲人賺」,更有人揚言這是香港三大奇跡之一「地產佬同你講『賺錢唔緊要』」,足證市民看到新盤越平越驚,心情相當矛盾。

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E7%99%BC%E5%B1%95%E5%95%86%E8%A9%B1%E3%80%8C%E6%9C%80%E9%87%8D%E8%A6%81%E8%B2%B7%E5%AE%B6%E8%B2%B7%E5%BE%97%E9%96%8B%E5%BF%83%E3%80%8D-%E7%B6%B2%E6%B0%91%EF%BC%9A%E5%92%81%E8%AC%9B%E4%BB%B2%E9%A9%9A-223020121.html
誠哥笑笑口同你講:「賺錢唔緊要,最緊要大家開心」
都唔關你事 驚嘜柒
我哹都賺夠啦,係時候俾其他人賺下
邊個肯落疊
發展商只求打個和
冇晒流動資金佢驚過你
買唔落
嘩 真係呢排我都賺夠 我都想人賺下
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞