黎巴嫩傳呼機爆炸案專家預測將刺激中國製電子產品銷量暴增!

48 回覆
10 Like 32 Dislike
黎巴嫩電子產品襲擊事件對中國產生了一個契機,即:中國應該建立自己主導的中國電工產品國際安全認證,這個契機不是中國主動構建和推進的,而是國際地緣政治極端對立、國家恐怖主義毫無底線、基於非西方國家對西方國家科技的產業鏈信任流失共同形成的契機。

由於科技的先發優勢,大量國際認證體系掌握在西方國家手中,中國在全面崛起的過程中將會逐漸地提升自己在各類國際認證中的存在感,但這是一個較長的過程,其速度要比科技水平和產業鏈構建要慢得多。
中國本身已有中國電工產品安全認證,但這是對產品本身性能的安全認證,並不包括對被非法改裝成武器的潛在可能性進行安全管控的體系的認證。

中國電工產品國際安全認證是對中國製造面向全球電工產品消費者提供的一個保證措施,同時也是對想進入中國市場的國外製造商提出的一個要求。中國電工產品國際安全認證可以包括製造全過程監管、製造數據公開、供應鏈責任體系、責任方可溯源性、國際安全誠信資格等各種環節,讓「壞分子」無機可乘或者違法成本極高、讓責任歸屬一清二楚、讓製造商信用一言九鼎。

試想一下,這次襲擊必將對西方電工產品的安全產生重大信任打擊。在當今國際政治局勢風起雲湧、狼煙四起的時代,在全球範圍內還能夠給普通民眾提供一個電工產品安全認證體系的國家,除了中國還有誰?
西方國家品牌嘅商譽就係被呢啲小動作或者政治操弄而逐漸敗壞,中國嘅任務就係擺脫西方國家產業鏈嘅操控,先可以喺全球競爭之中尋找更大機遇
香港人繼續沉迷喺過去西方主導下嘅秩序,未來只會同世界局勢大變局脫節
你只能用愛國AI真係唔知邊個脫節
中國製應該以色列唔需要做手腳都會自動爆
又錯唔晒既,恐怖主義國家咪會搵返同樣係恐怖主義統治既中國去買電子產品
支那要主動搞脫鉤?咁外交部仲會唔會怪美國搞脫鉤?
唔介意同習大分享資訊咪用囉
用iphone你啲個人資料自動連俾美國中情局
中國會無定向不定時爆炸
中國製無加料都會爆
你弱智應該唔係扮
「世界」得西方同中國兩個陣營?
柒少陣啦
5 毛又作文打飛機

明顯係出廠之後喺中途俾人加料 , 關鬼產地事咩
呢個就係分別 , 美國啲州日日都有人用 iphone 嗌獨立都無事 , 相反就 ,,,,,
中國製連月餅都識自爆
睇新聞好似都得幾千部
支持
中國又成最大贏家
到時以色列咪扮中國代理賣啲中國野比佢
以色列買中国制造炸彈
中国又然
有撚分別咩, 咪又係一樣爆, 分別係一個有心爆, 一個拿西爆!!
台灣制電子產品銷量呢
iphone 一開始setup有得畀你揀upload資料上

雲上貴州
雲上加州
你個世界剩係得叫春獨立既咪係囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞