林超英料氣溫上升趨勢無法阻止 倡政府制訂應對高溫方案

17 回覆
2 Like 2 Dislike
22:22 2024-09-21

全球暖化及極端天氣問題近年備受關注,前天文台長林超英今天(21日)在一個專題講座上引述天文台推算指,本港每年的熱夜及酷熱平均日數,到今個世紀末將增至逾5個月,政府需就此多考慮應對方法。
林超英表示,近年全球暖化急劇惡化,加上城市化影響,導致本港氣溫屢創新高,又出現長夏無冬、熱夜情況。他形容氣溫上升的趨勢已無法阻止,政府需考慮更多應對方法,例如增加城市內植被數量、亦可改善樓宇設計增加通風效果,令市民居住環境「濕熱中無咗焗」。

出席同一活動的另一位前天文台長岑智明則建議政府,可制訂氣候風險評估,讓各區居民了解的身處地區一旦出現極端天氣時可能遇上的情況,以作出相應準備。
今個世紀末
收撚皮啦平時扮撚哂野,自己咪又一樣開雪櫃冷氣
解決方法:解決環保撚
政府派錢叫窮撚生仔 就係想全球暖化加速
佢講嘢真係事實黎

依家香港越嚟越熱,溫度35度係經常出現

感覺就嚟冇冬天
無左好耐啦喎
你就係加速師?
支持高過34度就停工,當8號波咁
源頭咪係普京侵呢兩條撚樣
太熱停工囉,唔敢呀
我咪開大啲冷氣囉,世紀末我都死咗啦關我撚事
高溫 加入極端天氣啦
反環保AI account黎
打風不停市
佢自己又開冷氣
食屎啦香港只係一個普通城市,政府制訂乜鳩都唔會阻到個天氣變化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞