【飛機司暈左!乘客衝駕駛艙救場!控制塔與乘客對話曝光】

30 回覆
8 Like 4 Dislike
【飛機司暈左!乘客衝駕駛艙救場!控制塔與乘客對話曝光】

https://youtu.be/PsmtuiceoPU?si=tKlHYt1_Rac_rQDt

Air traffic controller Robert Morgan, left, helped Darren Harrison, right, land the plane after the pilot became incoherent.

乘客飛行路徑

CNN新聞
https://edition.cnn.com/travel/article/florida-passenger-lands-plane/index.html
原來阿豬阿狗都揸得掂 咁仲使乜用咁高人工請飛機師
其實唔難
下次搭飛機叫機師讓座比部機你揸
佢未揸過飛機 唔代表佢唔識飛機嘅嘢
佢可能係engineer 或者航空相關嘅人
正常人點會知transponder喺邊度
佢仲要識睇descent rate
仲要一開始descent係500ft/min
之後仲200ft/min
佢冇flying experience 但係佢肯定識嘢

即係簡單啲嚟講 佢唔係你
因為機師嘅訓練 係要令機師有100%成功率去令飛機安全
我就算假設你呀媽都可以有9成機會可以令架飛機正常運作
不過你呀媽渣十次左右你就會冇左你個呀媽
如果全球每日廿萬班機都係由你9成成功率嘅老母去渣
你一日就已經會失去左兩萬個老母 連同全機人嘅命
而係幾日之內 全地球就已經會冇晒飛機 因為全球得三萬幾架客機
唔識揸都識打既
其實飛機師人工低過高登FG 50k
同醫生比 直情係勁低人工
Microsoft Flight Simulator
飛行5000小時
之前係咪有套電影講
有條友有幾千小時嘅玩microsoft flight sim 經驗
當機師出事果陣幫手救機?
機司唔同機師喎,級數完全唔同
依家做training出黎得3萬令,仲低過護士,不了
搶走部機都有
隻game就係訓練飛機師
佢起碼要識得同管制塔對話、程序,如知道如何Top of decent -> Arrival -> Approach (initial, intermediate, final),仲要識得點樣manage電腦,對正ILS, auto-landing

真係就咁普通一個人做到?
屌d大陸佬受訓完都同外國控制塔傾唔掂啦
佢細飛機黎
ATC知你咩事
其他飛機讓哂你
其他野唔洗理
直接land就得
如果係大機
Cockpit鎖左門冇人知咩事
兩個機師暈哂就
玩開sim
我都知transponder喺邊同埋識睇descent rate
(msfs 幾百飛行時數)
終於有人睇到
我都試過
做緊步兵突然轉左去楂戰機
好彩最後蠃左
利申:Battlefield 100小時
得閒要玩下

必要時救命
有冇autopilot 冇嘅就真係好堅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞