的士違例記分制度明天起生效 的士商會「沒有尊嚴 考慮退出市場」

272 回覆
793 Like 9 Dislike
的士司機違例記分制度明天起生效。政府期望改善業界服務質素。

為了打擊「黑的」,當局引入司機違例記分制,分為三級制。最嚴重是濫收車費、拒載及更改咪表等,記十分;兜路、兜客、「釣泥鯭」等屬第二級,記五分;較輕的記三分,包括拒發收據等。

兩年內記滿10分或以上,要在指定限期內,自費完成改進課程。若不遵從,可罰款5,000元及監禁一個月。記滿15分,會暫時吊銷的士牌,初犯三個月,再犯每次六個月。

有的士商會指,有車主和司機擔心新例,考慮退出市場

的士小巴商總會會長周國強表示︰「沒了的士尊嚴,當然有些氣餒,甚至有些車主在條例起動前已想賣車、賣了車都有。我們絕大部分的從業員都是乖的。」
https://news.tvb.com/tc/local/66ee5d2bdb7375e50b648631/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E7%9A%84%E5%A3%AB%E5%8F%B8%E6%A9%9F%E9%81%95%E4%BE%8B%E8%A8%98%E5%88%86%E5%88%B6%E5%BA%A6%E6%98%8E%E8%B5%B7%E7%94%9F%E6%95%88-%E6%94%BF%E5%BA%9C%E5%86%80%E6%94%B9%E5%96%84%E6%A5%AD%E7%95%8C%E6%9C%8D%E5%8B%99%E8%B3%AA%E7%B4%A0
太多限制對的士行業未必係好事

綁手綁腳服務更加難變好
Ok leave

用Uber 有standard 睇唔明 的士幫香港啲乜
DC9車爆人爆,死全家
心動不如行動
考慮即係想
想就即刻做
你唔做大把人做

滴滴出行:
你唔犯法 洗咩擔心?
$10收
老蘭上咗車先再改地點,用埋錄影眼鏡去搭車就fit
釣泥鯭 呢d 唔扣好d呀嘛
唔做黑的咪得
相信大家都有過被黑的司機玩既經驗
釣泥鯭都計?
支持 快退!
講咁撚多嘢貓哭老鼠
最後一句咪又係照做dc9
weak撚
咁都頂唔住
Quit囉
走啦
作用只會同監警會一樣
唔鍾意咪Quit囉
唔鐘意咪移民囉
Dc9學人講尊嚴屌你老母幾時開始dc9有尊嚴架?自己人做賊劏客唔見你講尊嚴喎
走啦
冇人留你呀屌你老母
淘汰啲黑的,仲好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞