Lenovo Thinkbook 系

25 回覆
0 Like 14 Dislike
點解大型電器鋪通常都賣ideapad系,好少有Thinkbook

系官網賣算吾算平?
Lenovo大陸買最平
唔想要大陸版呢
想知呢個價算吾算平
香港買都係大陸運落嚟
On9
因為ideapad定位係家用

ThankPad 定位係商務用
但價$又差不多,係咪thinkpad糸襟用D
係,另一個lv,設計都唔同team
thinkbook=/=thinkpad.. 弱智仔
thinkbook 又如何?
Thinkbook = 企圖用Thinkpad個Think字去昆水嘅ideapad級別產品
同樓上意見一樣,拎thinkpad個名cap 水
連spec都無
Thinkbook 同thinkpad完全唔同級數

只有thinkpad series 先係正路。 其他係垃圾, 包括thinkbook
完全正確

仲有,Thinkpad 得返 T, X系由日本Lab設計
其他系列而家純中國血統

利申:前IBM Thinkpad department員工
X1 carbon同t系其實個build quality爭幾遠?
價錢差不多1/3
Thinkbook 睇Spec無錯係一定性價比高嘅
但係我寧願俾多少少錢買Thinkpad E/L系

講真 Laptop 帶得出街主要都係用嚟襯衫見人
帶部thinkbook 同帶部 ideapad 出街有咩分別?

當然你話唔係睇樣,係買返嚟做嘢,咁要性價比高有咩用,佢曉飛天你咪又係拎嚟開Excel,ideapad開唔到咩?

你話你要做專業工作嘅話,咁...都係用Thinkpad架喎,甚至LOQ都可能做嘢仲好...

不過睇樓上巴打咁講
我都係望返X系算
你要實淨襟用T系夠做,Carbon 重點係輕薄好多
X1 carbon 用碳纖殼,X/T用鎂合金殼

入面咪又係果D hardware
E/L 中國聯想工程司design
以前T系有部份獨立顯示晶片,而家都無晒

而家變左尺寸分別
12" X12
13" x13
14" 輕X1
14" 大電 T14
16" 大mon大電 T16

其他唔考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞