一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 31

137 回覆
1 Like 2 Dislike
21/9/24 消息:
- 綠置居2023揀樓中,長者隊配額預算下星期用完,家庭隊開始揀樓
- 房協朗然揀樓延期
- 居屋2024將於第四季接受申請

常見Q&A
(27/8/2024更新, 大部份資料由 有好多人 巴打&儲半件蘋果批整合
足本版請到一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 28或之前)

Q1: 綠表白表點樣分?
A: 簡單講係綠表要用公屋換,白表唔需要

Q2: 係咪住緊公屋先有綠表?
A: 唔一定,可以係公屋輪侯冊人士,只要通過派樓前嘅資產審查,都可以用綠表 (詳情請睇申請須知或官網)

Q3: 按揭有房署擔保, 係咪一定會批?
A: 唔係, 如果個底太花,銀行可以唔批,或者批唔足
年紀太大都有機會批唔足年期

Q4: 住緊公屋,兩老要攬住過世,唔肯買樓,點算?
A: 自己用白表申請,買到除名

Q5: 想抽到大單位,有咩方法?
A: 結婚 / 離婚 / 攬住長者 / 生仔
23/9
GE47x
GE59x

24/9
GE8XX
GE9xx
GE11xx

25/9
GE12xx
(長者隊完場?!)

26/9
GM2xx
收風區 (舊版,未更新)

我Gm8xx 咁應該係慶祝埋祖國生日後
居屋 / 綠置居除咗樓價,仲有咩錢要比?

揀樓日
- 比訂金,即首期 (綠5%,白10%)**綠置居只有綠表,全部5%

收樓前後
- 所有應繳的印花稅 (大約係買入價x1.2嚟計算,有人用EXCEL整理過一個用1.28計算嘅版本,有需要就自己搵)
- 於土地註冊處登記契據文件的註冊費
- 律師費用 (約1萬)
- 契據文件(包括政府地契、公契、其他有關契約等)的核證副本的費用;
- 清理裝修廢料的費用(如有)、裝修保證按金(如有)和特別基金(如有)
- 管理費、管理費按金、預付管理費用等
- 各類保險 (特別係極低層業主,請睇清楚相關保險)
- 裝修費 (豐儉由人,簡單裝修連家電幾萬又得,過百萬都可以,一般可以用尺價$1000嚟預算)
納米:居屋/綠置居180平方尺 =公屋150平方尺=1-2人單位

開放式:居屋/綠置居280 = 公屋230 = 2-3人單位

一房:居屋/綠置居380 =公屋330 =3-4人單位

兩房:居屋/綠置居440 =公屋390 =4-6人單位

三房:居屋/綠置居550 = 公屋500=7-9人單位

公屋係計對腳踩到嘅地方,居屋/綠置居計埋幅牆,所以同樣size,居屋單邊嘅尺數會高過隔離兩邊有其他單位

而牆身厚薄都有好大分別;仲有啲特別戶型,除咗隔音露台會多幾十尺之外,驥華03室,兆翠A座01室呢類「多咗一舊嘢」,尺數又會大咗

而且每個屋苑單位嘅長闊都唔同,380/440嘅房門擺位都有分別,所以最實際都係睇圖,唔好淨睇尺數

而租置公屋嘅常見戶型就睇呢度
https://www.housingauthority.gov.hk/mini-site/tps/tc/vr.html
要睇長者隊到底係25定26號開始
如果26號開始,即係叫號250以上 (因為報料巴打係gm250以後)
你可能30/9

不過都幾肯定係30或2號,你得閒就準備定本票/轉數快上限
帶長者實地考察
留名
想問高宏宛要幾時開始要搵定律師同搞按揭
23/9
GE47x
GE59x

24/9
GE8XX
GE9xx
GE11xx

25/9
GE12xx
GE13xx

26/9
GE16xx
GM2xx

27/9
GM75x
可能飛左一堆人?
係喎,就算扣咗長者隊嗰隊,本身家庭隊都唔少人,而且排咁前仲有一房,照計都多人買

可能呢排人居屋2023已經買咗

我喺群組睇到圖,否則都唔係幾相信
一跳就500個
新post又要祈禱
家庭隊排得前嘅巴絲,可以去官網「查詢申請狀況」睇有冇揀樓日期

睇完記得分享下咩號碼幾時揀樓
你咩號碼?唔記得咗
可以早半個鐘到 職員會幫你print返出來 我打左1823問
上個post 唔係有長者隊ge8xxx? 咁快到gm?
等居屋
白表普通家庭
抽到變中年都唔中
長者隊有好多人,但賣完700個單位(長者配額)就會到家庭隊

頭兩日賣咗2xx個
可能係工都冇左直接繼續住
又諗起60歲抽左廿年終於中頭籌嗰位伯伯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞