國慶煙花首加無人機表演 貝鈞奇:將檢討口岸開放時間、盼內地旅客「住多兩晚」

25 回覆
0 Like 9 Dislike
【獨媒報導】國慶煙花匯演將於10月1日晚上9時在維多利亞港上演,今年更會首次加入無人機表演環節,整體預算超過1,800萬,由今年成立70周年的香港中華出入口商會獨家贊助。大會沒有估計到場的旅客人數,只稱相信會有所增加。被問到年初除夕煙花匯演曾吸引大批內地旅客,但大部份都是即日來回香港,晚上更滯留未能過關。中華出入口商會70週年慶典籌委會主席貝鈞奇指不會重蹈覆轍,將檢討口岸開放時間,又表明希望旅客可以「住多兩晚」。
整個煙火匯演歷時23分鐘,主題為「盛世煙花耀中華」,分8幕進行,合共發放31,888枚煙花。其中第六幕就以「喜迎國寶熊貓」為主題,將發放「綠色竹葉」、「綠波」等煙花,表達熱烈歡迎國家贈送一對大熊貓,以及兩隻在港出生的小熊貓。另外,將首次在煙花匯演前加入無人機表演環節,600架無人機將由躉船出發,砌出「75」、「70」及「熊貓」圖案,全長約5分鐘。主辦方將動用3艘躉船及6艘小浮船設置「煙花陣」,所發放煙花將有900米寬、250米高。

本身是香港中華出入口商會會長的貝鈞奇指很榮幸由商會獨家贊助今次活動,與市民共渡佳節,稱讚中國由「一窮二白」高速發展,成為第二大經濟體,「創造人類發展史上偉大成就」。他又指今年同是商會成70周年,形容為「雙喜臨門」,十分有信心活動令市民難以忘懷。
大會強調引入無人機表演是創新,不過有記者就質疑無人機表演已很常見。中華出入口商會70週年慶典籌委會副主席兼秘書長溫幸平就稱,在構思今年煙花匯演時有與製作公司「想到過點樣可以創新」,從而吸引更多大灣區旅客,希望煙花與無人機可以「一齊演釋呢個盛事」。被問到預計吸引旅客數目,溫幸平就沒有具體說明,只稱相信會有所增加:「因為係首次(有無人機),有幾多觀眾嚟睇應該要遲少少先知道。始終係第一次,尤其是首次幾百架無人機喺船上面發射,香港都未試過嘅,希望呢個創新元素帶嚟新意。」
夜晚6點落閘
年初除夕煙花匯演曾吸引大批內地旅客即日來回,惟不少人晚上滯留香港,《獨媒》問到商會有否優惠措施吸引旅客留港過夜,以及要求延長口岸開放安排。貝鈞奇坦言「相信都會」,指經過上次經驗後,今次不會重蹈覆轍,「我哋一定會做得更加好」,又表明希望旅客可以「住多兩晚」:「而家我哋見到酒店入住率比以往春節期間已經改善咗好多,如果天晴氣朗嘅話,呢個活動會好成功,亦會留住啲遊客。」
香港夏天撞正颱風季節,煙花製造商港星多媒體製作毛偉誠就指已有準備,如遇上極端天氣,當日中午12時會因應天氣情況作出最後決定。他又笑稱:「我覺得多數都得嘅,10月1號好好彩。」而無人機則會於晚上7時30分作出評估,決定是否順利起飛,重申「我覺得10月1號一切順利」。
丐幫:咪撚on9啦,我落黎係睇有香港特色既野,咩舊警署,舊街名,熊貓我地大撚把睇到悶啦,要睇洗撚睇你無人機表演上面仲多。操,沒特色的,早一點回去!
唔係開放時間嘅問題
係啲酒店賓館間間都唔憂做
支那狗,唔係偷就係搶
間間個價貴但又嘈冇人黎住
應該將關口改早 d 收,取消通宵通關,焗佢地响度住一晚
人地睇完返深圳住酒店平過你香港喇
班丐幫會瞓街
香港商人幾時先肯承認 大陸人根本窮左
第二大經濟體但仲係發展中國家
好亂呀
仲係咁一廂情願
其實發唔發展國家應該計人均GDP

中國GDP世界第二係因為人口多
計人均 仲衰過南美州好多國家
成個大陸都慶祝點解要搶自己地方嘅遊客?
等睇尖咀海旁
關口越關越夜,高鐵又越黎越早開夜收但又想人地係香港住真係神邏輯
開得越夜 越住得耐??
旅客留港每晚送$3000咪得
係開放時間問題

如果羅湖開24 咪唔洗係香港住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞