長輩話我知,97-03,08-09,同而家有咩唔同

19 回覆
39 Like 6 Dislike
97-03: 好似一場好長好重嘅感冒,覺得好痛苦可能會死,但係都知道都係應該係感冒,心諗點都會好返啩?

08-09 : 世界末日嚟到,但係係好驚好驚之前,件事就完咗

Now : 確診癌症四期,但係身體好似冇乜事,有啲唔舒服,但係你知道自己時日無多…..
咁係你無跟岩大佬

大把人而家水鬼升城隍
個底咪始終係水鬼
我可唔可以VPN跟你
時日無多咪返大陸食得幾多得幾多
大佬我想跟你
我可以唱衰英國
有錢搵到就得。你理得人地。
97-03 政府:經濟好差 大家睇路
08-09 政府:金融海嘯 大家睇路
now 政府:經濟好好 百業興旺
你長輩1999死撚左佢算啦
咪浪費地球資源
淨係無發展商入標買地已經知乜事

最恐怖係金鐘班人掩耳盜鈴啫
地產佬搞緊軟對抗

想拉超超落台
咁你昇左做咩
任何時間都會有人好景 有人唔好
依家係香港藍黃都整體唔好
但仍然會有人係得益

好似就一大班好似李梓敬既人
19年前玩法係選極都輸
Pin
97-03 老一輩仲未習慣用電腦上網睇新聞,電視電台報紙仍然係非常重要嘅傳媒,想發表意見或者搵人討論時事,最終係寫文投稿、打上電台烽煙、或者做維園阿伯,後生仔不知政治為何物,我討厭政治
08-09 開始多咗人上網,但係電話上網未算普及,好多時喺街唔係好緊貼到突發消息,搭地鐵可以睇到一兩句簡報,睇詳細都係要搵返部電腦上網
now 呢頭 post 一句嘢,下一秒有回覆
97-03 去街買嘢基本係用現金,八達通可以搭哂全港公共交通工具,都幾方便,有咩事去銀行排隊處理,大部份情況都可以喺提款機攞錢
08-09 差唔多係人都有信用卡,大額消費一般都會碌卡,不過一般平常日常都係用現金找碎銀,同朋友食完飯用現金夾返條數,好似玩大富翁咁。打工仔都起碼喺匯豐/恒生 同埋 銀通銀行兩邊都開個戶口,日常要提款機攞錢就可以好方便咁求其一部機都攞到,但係要將啲錢跨行轉戶呢,要少少手續費,唔想俾想慳手續費就要先提取現金再入另一間銀行存款
now 出街基本唔使帶現金。
now = 帝國毀滅入面既元首 沒事沒事 有事都是你們將軍拖我後腿 跟我講咁做一定成功反cup 跟住就...沒有跟住了...
97-03 日本仲未放寬香港人遊日本免簽證 ,去得仲要諗邊到搵旅行社買機票 / 自由行套餐,通常都會跟團,要唱日圓要去特定幾間銀行排隊搞,匯率唔靚仲要手續費
https://www.info.gov.hk/gia/general/200402/04/0204224.htm
08-09 啲人去公共圖書館借遊日天書,或者自己買,或者網上搵人哋啲料再 print 出嚟帶去旅行,開始可以帶香港嘅銀行卡喺日本提款,不過都係跟身帶定啲紙幣好啲
now 有部電話就得,一年去幾次日本返鄉下,仲可以趁日元低位唱定,用卡直接喺自己日圓戶口扣數,無日圓存款用信用卡都可以
有香火咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞