樓價指數|CCL按周升0.3% 分析:來季樓價會否回穩有待觀察

18 回覆
5 Like 9 Dislike
樓價指數|CCL按周升0.3% 分析:來季樓價會否回穩有待觀察
研究報告
撰文:唐健恒
發布時間:14分鐘前

"中原地產研究部高級聯席董事楊明儀指出,中原城市領先指數CCL最新報137.09點,按周升0.31%......

......今天(2024年9月20日)公佈的指數,根據2024年9月9日至9月15日簽訂正式買賣合約的中原集團成交計算。當中有逾八成半的交易是在2024年8月26日至9月1日簽臨時買賣合約,是8月29日何文田朗賢峯IIA期公布首張價單84伙當周的市況。"

https://ps.hket.com/article/3830335/%E6%A8%93%E5%83%B9%E6%8C%87%E6%95%B8%EF%BD%9CCCL%E6%8C%89%E5%91%A8%E5%8D%870.3%20%E5%88%86%E6%9E%90%EF%BC%9A%E4%BE%86%E5%AD%A3%E6%A8%93%E5%83%B9%E6%9C%83%E5%90%A6%E5%9B%9E%E7%A9%A9%E6%9C%89%E5%BE%85%E8%A7%80%E5%AF%9F?mtc=60037
上個星期冇post
升咁多得唔得架?
半年前切辣椒效果曇花一現既重要元兇,係發展商一見有利好消息就貼市價或減價開盤,瘋狂出貨,掟到二手樓無啖好食,結果二手樓價繼續跌,而購買力短時間內被吸乾,導致新盤賣到第3輪就已經去不到貨。只要今次發展商肯慢慢推貨,同埋唔好再減價賣,要價唔要量,今次減息效力才可持久。
Fake index
升左咁多
班廢淡一定驚到震哂!
已經求緊業主賣比我
你唔好話只要發展商肯送層樓俾我 drop to zero都唔撚驚
大佬你白卡就咪周街講啦
減息唔一定升,你睇返03年
終於同CCL
希望你keep到每星期貼
繼續慢慢等
減咁多息升得少少
又真喎,減息本身就勢在必行,要買樓嘅中秋紅日一早睇啱成交左啦,先升得1%
*0.3%
轉勢了,淡淡輸了
push
發展商應該可以留返啲樓十年慢慢去貨,畀二手業主走先,做個良心有錢人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞