點解毛澤東夠膽搞蘇聯但之後中共都唔敢再惹蘇聯/俄羅斯

36 回覆
10 Like 1 Dislike
毛澤東雖然係癲但真係夠膽量,例如珍寶島事件夠薑同蘇聯撐到衡而且打個和(甚至話中共拎到著數),但唔知點解之後嘅中共領導人都好驚蘇聯/俄羅斯咁,鄧小平話韜光養晦就算啦俾佢過骨,但到蘇聯解體埋一窮二白嘅時候江澤民居然簽約送地(放棄領土爭議權)俾俄羅斯,俄烏戰爭習近平睇到俄羅斯咁廢都唔夠膽反俄羅斯(表面就話得番俄羅斯依個比較有力嘅盟友其實應該係驚俄羅斯事後報復),又話想學毛魔但做野就畏首畏尾一啲都唔似毛澤東,感覺毛魔之後嘅領導人都好怕事一啲膽量都冇
毛魔個陣一窮二白無野輸,最多都係人口
之後有錢有負擔自然要避重就輕
俄仔有錢/ 軍事現代化 成功都冇咁得人驚

宜家又窮又廢,本身國內政治制約力又低

癲起上黎拎番哂蘇聯時期既核武出黎玩

你有個咁樣既白卡鄰居都唔好話唔撚驚
都係唔好再剌激佢好
廢就廢啦
人地歐洲夠有錢
一樣反俄
講軍力中國唔廢得過歐洲
長期打算 充分利用

點解佢地要反俄羅斯
意識型態又唔威脅中國
軍事實力又唔威脅中國

要諗一個現象
毛澤東後 中國外交政策
最連貫就係對俄羅斯

不論邊一個,邊一派坐盤
鄧小平(解凍), 胡趙,江澤民,胡錦濤,習近平
成日用富裕嚟做借口,美國夠富裕啦你得罪佢或者佢為咗自身利益一樣會搞掂你,不過可能你又話佢軍事第一丫嘛,咁睇英國打福克蘭群島,雖遠必誅吖
唔好講俄啦
台灣都講左十世
中國係不嬲唔知點解一對住外國就好淆
所以怯真係會輸一世
江同蘇聯關係非比尋常
OK我當你係怕咗個白卡,但你會唔會幫條白卡抆屎同含佢條撚?
中國點止唔敢攪蘇聯,印度、越南一概止於民兵碰瓷
江好似係俄讀書識講流利俄文
但對住俄羅斯係連碰瓷都唔敢。。。
西伯利亞已經有大量蝗蟲入侵,係幾時扮埋韃靼人
都係D 憨鳩思維 以為聯合第二三第可以挑戰第一
事實上只有強強聯手先有出路,做山寨王仲要俾D強國圍攻真係食晒屎
西方有句說話if you can't beat them join them
人大左先了解多左鬼佬文化至發覺人地D陰謀詭計唔差得中國
開國皇帝點都有返咁上下
之後D皇帝啦喎...
歷史100個皇帝入面搵10個稱得上出色都難
一般嚟講窮國軍隊嘅戰鬥力係勁過富國,因為窮國無乜嘢好輸唔怕打,富國怕打完就回到解放前。珍寶島呢類純邊境戰較窮個邊優勢會好明顯

但一深入打擊就要靠後勤補給鬥國力,所以窮國好多時就會打贏邊境戰都擴大唔到戰果,例如中印同中越都係打入少少就要後撤
其實中蘇交惡到底係點解
一路都睇唔明
抄完大佬功課 人地援助你 之後你unfriend佢 自己孤立自己?
毛澤東最神係打完韓戰先反面

毛澤東當年文革搞正哂班去俄羅斯學法嘅第三國際d人
點先叫做『搞』
幫你含算唔算係搞咗?
果陣蘇聯直頭想用原子彈炸中國,比英美勸掂左咋
俄最多走來搵你契弟笨
大家都唔會想大家死
而且仲收埋唔少黑科技
唔關窮富事,係睇你有冇膽量,以色列立國初期(其實而家都係)都冇驚過班阿拉伯佬啦,一樣照打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞