【歐陽震華質疑在華日本人學校無中國人】

31 回覆
5 Like 58 Dislike

【歐陽震華質疑在華日本人學校無中國人】
【內地網民意見兩極】

過氣香港老星、現職內地藝人歐陽震華28日晚凌晨在微博連出兩文,表示在一些影片中看到日本人在內地辦學,首篇貼文質疑為何日本人在內地辦日本人學校,卻沒有中國學生,問網民可否給他一個合理解釋。

不少內地小粉紅支持歐陽震華的言論,留下激進的留言,指日本學校是培養間諜;揚言攻擊在華日本人;非我族類其心必異。

但亦有心水清的網民解釋日本人辦學招收在華工作日本人的孩子,包括領事館職員、日本企業職員等,一般採用日本本地教材及教師,以方便學生日後回國後銜接本地學校,屬於非常普遍的現象。另有人指中國境內有德國、美國、英國等學校,亦是供到內地工作的外籍人士子女入讀,經教育部批准,質疑歐陽震華故意煽動民族情緒,透過發表仇日言論,突顯愛國心,對太多香港過氣老星靠「低級紅」搏取關注感到反感。

一小時後歐陽震華再發文澄清無意「搞對抗」,只想有一個解釋,是對該現象百思不得其解,最後歸咎他有這些疑問是因為來自一些社交媒體,「不知道是真是假,請大家自行判斷吧」。
點解條友成日奶得咁肉酸
抵畀人串香港老星,人哋專登壓住啲新聞都仲要衝出嚟柒,英皇快啲搵人叫佢收嗲啦
孔子學院咪又係一樣冇中國學生
證明以前香港太好景
三教九流都可以做藝人揾到錢

年紀大左就無以為繼 見光死
應該問點解外國 無中國學校淨係比返中國人讀
出左去無人想返去讀書
佢老婆份身家夠佢食十世

唔明點解咁咁樣做
臨老先黎奶共
明明鈎洋震華
果然係智將…
仲要係振華添…
以前tvb嘅男主北上佢都算撈唔起
原來就係佢喺度煽動仇日情緒條黐線佬先擸刀捅無辜細路仔,公安幾時拉佢?
程度低又冇個人修為
佢同李國麟無分高低
一樣奶完屎眼仲要比支那人屌

d廢物Tommy都做到藝人
讀唔到書做咩撚藝人
麥明詩全港最撚紅
嗰樣好似條濕鳩kenny
煽動個深圳人殺咗果半個混血仔咪無
TVB份合約包
李國麟都叫成世做配角
紅又唔係真係紅,錢又搵得唔夠多
臨老返上去搵埋個尾水都理解

歐陽震華呢啲都名成利就仲要咁奶又奶得肉醜就直係好難睇
開得學校就梗係有官方認證架啦,你乜水啊?要人比個合理解釋你?
支持阿華, 趕走曬D日本人
一世人最好戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞