外國同男朋友相處得唔好 應唔應該分手

37 回覆
6 Like 80 Dislike
同男朋友過左英國兩年

覺得佢個轉變跟唔上生活

英文仲是講到一舊舊

安裝新電腦有問題 打電話上去hotline 講到我自己都尷尬

同埋成日同佢一齊有壓力
我自己開始有同事friend 有local friend 有自己network

佢黎黎去去都是班波牛香港人,但是人地有曬家庭唔同我地

同佢一齊有種得過且過的感覺 好hopeless
有儲唔到錢買樓,又唔想同佢結婚,好似無下一步咁

有無過來人分享下點相處
你根本唔愛呢個人
早啲分唔好浪費大家時間
感情建議一律分

咩年代 一齊捱唔到即走
英文咁屎,去乜英國
同意
語文講天賦,你第一日知你男友英文屎?你當日接受到,你今日就接受唔到?
你可以教他英文和介紹你的朋友給你男友認識嘛
樓主會係下一單廖慧儀案主角
就算結婚都係等離婚
早啲講清楚仲好
叫佢去報council俾新移民讀嗰啲英文班囉
咁人哋出面識嘅鬼仔男朋友英文好咁多,難免會有比較,你唔好鬧佢啦
崇洋
你鍾意咪分囉 都係貪新鮮啫 唔洗問人啦
如果一個男人連英文都唔多識
能力都好有限
佢計劃點維持生計?
俾個機會佢先
叫佢去學下英文
如果仲係一坪屎咁
你只會越來越睥視佢

你都要衡量下自己揾唔揾到第二個伴侶
如果你係冇條件
咁你繼續啦,發掘佢優點

有條件就及早斬斷
分手
搵sp
做雞
英文程度夠應付工作咪算
黎到外國又重稅 生活節奏又慢 份人hea左都正常
你想買樓應該喺香港搵錢再過黎 講真有幾可係過黎發圍

如果無前景 屋企又無support 都係早分早著啦
Asian女喺外國搵另一半好易過男好多
你打咁多中文字,想知道師兄中文係咪攞A又或者5**?
同本地人拍拖,包你英文即刻進步

我由九成時間講廣東話,變到少於一成時間係講中文
鬼佬都唔儲錢嘅,屌完你就走啦
去溝英國鬼佬囉
唔合適就分

但係每個人移民對語言社交等等嘅適應度都有唔同,而且移民世界對男人係特別唔友好,Asian女喺社會冇男咁受到歧視,男人喺職場亦都比較難突破。

如果你係唔諗住同佢get through所有嘢,勸你唔好浪費時間
因為呢d外在因素而諗分唔分手?證明你唔夠愛佢早d分手把啦
你是咪isabella lau
條仔真係幾慘,有唔適應跡狀,冇諒解之餘仲要俾人怨冇大志又冇往日咁charm
你咁介意但你又有冇幫佢解決個問題?

你男朋友英文廢,但你又唔會喺佢身邊support 佢,淨係喺隔離翹埋雙手覺得條仔落你面

去到新環境,有好多嘢都唔習慣,你男朋友一步一步咁嚟去識唔同朋友又有咩問題?足球係男人嘅共同語言,慢慢一定會識到更多嘅人。更可況識朋友係個人嘅事,佢識咩人關你咩事?你咁介意又點解唔介紹吓你身邊嘅local friend 幫佢融入吓呢個社會?
拋棄佢 搵洋腸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞