中女轉跑道,捨棄工人,自己落手做!搵到第二春,生活實在!

38 回覆
4 Like 18 Dislike
乜英國先有超市Part time畀你做?係香港,百佳惠康無得做咩?

乜香港唔可以物慾低既咩?大把毒宅係香港一樣都係物慾好低。

邊個迫佢喺香港做facial同埋請鐘點?

香港就唔可以去carousell買二手平嘢?

移英撚講到自己係英國有得揀咁,真係好撚阿Q
咁咪問吓你阿嫲點解游水落黎香港,臭閪蚑那無友誼商店咩
匈牙利腸
肯定貪件中女(就黎)有居留。
屌張圖好撚矇
睇唔到
咁會唔會好D

唔該師兄🙏🏻
姊弟戀 人地應該當佢sp
洋腸
香港一樣可以番part time work life balance
都係個句
移英唔食洋腸咁不如唔好移
你試過?特別好食?
中女都揀洋腸冇我份
我從來唔覺得英國係天堂,亦無諗過自己會移民過嚟 但係生於大時代,就住個時勢,我揀咗過嚟英國生活
呢個決定真係改變咗我下半世 三年前,我呢個中年單身嘅港女帶埋阿媽過咗嚟生活
以前喺香港嘅生活都係返工放工,weekend做嚇facial約 嚇朋友去shopping同食好西
假期就去嚇旅行
無乜嘢特別嗜好
家務都係靠鐘點姐姐做
嚟到英國,所有家務都自己做 重新學習烹飪:照顧好自己同屋企人嘅健康圓
帶過嚟嘅衫褲鞋襪手袋夠著夠用有餘 學識上去FBmarketplace同charityshop度尋寶,慳錢
又環保
物慾減低咗好多好多
但係生活實在咗 中年先至學習新技能,老實講真係有啲難
但係又唔係完全做唔到 機械盲加上反應慢嘅我要學識揸車加埋pass英國路試,
真係唔容易 唯有俾啲耐性,俾多啲時間去練習,努力去克服困難 學習園藝:無論成功失敗,都有滿足感;去公園做義務園
丁,學到唔少技巧 重新開始學織嘢:原來英國有好多呢啲鋪頭,佢哋仲會有
定期嘅teagathering俾大家一齊去交流
嚟緊好想學車衫,想試嚇養貓狗
呢啲都係喺香港無乜時間或者機會做嘅嘢

喺超市做parttime,主要做收銀員
一個禮拜返三至四日,準時返工放工
返工壓力唔大,只係要多啲嚟密啲手,香港人唔難
適應 返工嘅時候,可以同locals吹嚇水,英文都進步咗
人工係少咗好多,但壓力都少咗好多,真係可以
work life balance 單身咗好耐嘅我本來無乜期望會搵到另一半
一來已經過咗恨嫁嘅年紀 二來已經自由慣咗,唔想有乜嘢約束 但係估唔到喺英國搵到另一半
佢係匈牙利人
我哋係姊弟戀
但係佢俾到我有安全感
亦幫我適應英國嘅生活
我想講嘅係:移民係好個人嘅選擇,無話好唔好;
但係如果你有勇氣去嘗試新環境,可能會帶俾你一
啲大轉變
我好感恩自己揀啱咗,英國生活好適合我
希望我呢個例子,可以俾仲喺度猶豫嘅人有少少幫
助
有錢無細路先有work life balance
有你個名最後個兩隻字先有work life balance
個鬼仔屌完一排就會走架啦
未必,條仔應該想R居留
東歐白腸肉便器
匈牙利本身都係EU
EU係英國無居留
認同你所講,好多野係自己控制,但大環境係有d唔同
職業無分貴賤,講就咁講,但腥港人聽到咩職業難免有表情睇
好多門面包裝野好無謂,但出街著得衰d又比港女摺摺聲
外國呢方面少好多顧慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞