[本地足球] 2024/25 港超聯、亞冠二及香港隊討論區 (55)

279 回覆
3 Like 1 Dislike
要拎參賽牌照呀傑總
中意踢波既天真肥肥小朋友
知道球會參加亞洲賽要拎牌照

但港隊參加國際賽都要拎牌照?

中中樂仔+Fat gor

Deal?
Facebook體波台留言

Err Chan
Top contributor
Coman 好犀利架
之前喺亞洲盃拍野唔守規舉
搞死左成個campaign
最後因為佢一個人唔守規舉,全部influencer都唔可以入場拍野
自己最後被亞洲足協blacklist埋 😅
而家亞洲其他國家嘅influencer知佢幾勁 👍
最衰立立,早一兩年人工咁低,如果唔係Fatgor可能仲有高多幾cm
冇立立救返佢,佢而家有冇波踢都唔知啦
復刻鯨魚名宿
Fat gor不嬲好
唔出事係幾好
可以睇下肥軒, 培基嘅下場
想知戒左煙未
多謝我自己支持
垃拉救唔到
就真係冇人救到了
要多謝埋莫生,Fatgor留多一年隊都算有情有義,拎埋冠軍算係完美句號
依樣就肯定未啦
https://youtu.be/JSemA5ft61M?si=a6Qz4D0a4D85t3Mr

呢次咁大獲莫生都俾機會佢
仲要係球會教練話罰佢無限期停賽,莫生都出嚟幫佢解話
俾著其他老闆第一時間解約都似啦
戒埋煙可以去J2?
咪再ff去日本啦
坐後備坐到傻
講句去追夢就會有人幫手打飛機
唔怕啦
去咗3次隔咗幾年先出得3分鐘都有人夠膽拎出嚟鞭人屍
上季 ssp u23 晉峰嗰班追夢師呢?
體記隨筆

港超與亞洲的距離(335)

東方對FC悉尼精華
https://fb.watch/uIyvhDvlFS/
https://www.youtube.com/watch?v=dbY8uPMW3rE

三箭對卡雅
https://www.youtube.com/watch?v=1iyq7EB8x5s

理文對南定精華
https://www.youtube.com/watch?v=V90jON4cQYA

曼谷聯對淡賓尼流浪精華
https://www.youtube.com/watch?v=TWA0AC3ybRw

兩場亞冠盃2分組賽,理文旺角場出擊0:2不敵越南南定,東方作客澳洲吞FC悉尼5蛋,過程中港隊門將葉鴻輝救出對手一球12碼。整個分組賽有6場賽事,當初理文抽籤時認為是好籤想力爭出線16強,東方則抽中澳職、日職球隊,實力有差距要吸收經驗。踢完首輪賽事,大家都看到港超與亞洲賽事的確有一段距離,速率、節奏、球員質素、攻守配合都有很大改善空間。如果這6輪分組賽令港超球隊看到不足,改善過後提升自己水準,令本地聯賽更有睇頭,令港將再提升實力,甚至12月東亞盃外圍賽對北韓時轟轟烈烈踢一仗,這些學費就有價值。

理文開季至今似乎諸事不順,中堅馬天尼斯受傷,放棄基華利頓後少了左路突破,以現有人腳如何調整,教練團有排頭痛。中堅位和翼鋒位還會加人嗎?抑或願意疊埋心水多用張憙延或鄭兆均穩佔一個邊路正選等他們發揮?如果亞冠盃2想借3仗主場搶分,首場對越南GG,餘下兩場更加不容有失。至於迪高及亞哥斯達離隊後是否翻生,已是他們與新球隊之間的故事,和理文沒有關係了。

東方對FC悉尼,澳職聯未開咧但實力仍在港超之上。杜格拉斯哥斯達的策應、突破及sense完全是不同級數。第一球一個人hold波再直線質落比右閘沉底傳中,前鋒禁區埋門,睇落簡單直接的cut back,但賞心悅目。港超球隊在對手三閘線位置的進攻套路,真的比較少見這種球員忽然後上插入再助攻的配合,又或者一場只有寥寥可數的一兩次。

翻看亞冠盃2精華,也有不少入球是各球隊在對方禁區頂一些簡單的傳接撞牆加速,然後球員入楔禁區內埋門。港超可能都有這些配合,但速度節奏當然未及亞冠盃2程度。看到高手示範之後,再去嘗試模仿及學習,無論是職業波或者衞生波,只要找對方向去練,幾多歲都仲有進步空間。

想在亞洲賽有好成績,盡攬港隊成員,簽入高質外援,幕前幕後協調,各種細節不一而足。以往晨曦、南華、傑志在亞洲賽有過好成績,你數數名字,晨曦亞協高尼路、李健和、朱兆基、劉志強、亞古沙,南華亞協李海強、陳肇麒、陳偉豪、雷文、卡尼祖、T史高斯、卓卓、張春暉,傑志亞協盧均宜、林嘉緯、巴倫古素、佐迪,傑志亞冠盃丹恩奴域、巴爾拿,要有好成績一定要有鬥心極強的球員,而且排除萬難去爭取勝利,講落容易,但一旦輸波面對排山倒海的冷嘲熱諷,絕不好受。但頂得住呢種壓力再成長,相信球員總會脫胎換骨。唔少港將已經去過亞洲盃決賽周嘅舞台,又或者經歷過印度亞洲盃外圍賽咁撚艱難嘅場面,唔相信少少考驗就令一班球員冧低晒,香港球員無咁脆弱嘅。

呢刻港超在亞洲賽處於屎波水平,但進步空間好大,未來5輪亞冠盃2就係一個過程。反而在想,如果大埔今季完結後爭到一個亞洲賽資格,以大埔的骨幹、硬淨程度同鬥心,可否在亞冠盃2贏到一場分組賽?不過點都好,首先港超聯賽競爭水平要比現在提升好多,跑住踢唔係行住踢,否則去到亞洲賽人地加速上到5波,我哋仲係1波,轉數唔同根本無得鬥。

阿祺
#港超聯
#我最期待就係香港超級足球聯賽
#亞冠盃2
#東亞盃外圍賽

9月港超賽程:
9月21日(六) 冠忠南區vs大埔 香港仔運動場 下午4時
9月21日(六) 傑志vs標準流浪 旺角場 晚上6時30分
9月22日(日) 理文vs港會 將軍澳運動場 下午4時
9月22日(日) 九龍城vs東方 深水埗運動場 下午4時

9月25日(三) 傑志vs九龍城 旺角場 晚上8時
9月28日(六) 冠忠南區vs東方 香港仔運動場 下午4時
9月28日(六) 理文vs標準流浪 將軍澳運動場 晚上6時30分
9月29日(日) 均業北區vs大埔 北區運動場 下午4時
9月29日(日) 港會vs九龍城 港會 下午4時30分
#天道酬勤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞