Steve Jobs 當年原來有病唔睇西醫

20 回覆
1 Like 1 Dislike
轉貼

創立iPhone 嘅人居然唔信科學

健康問題及辭世
編輯
喬布斯在1997年以後開始出現健康問題。他罹患了腎結石等疾病,這間接讓他發現了自己的癌症。2003年10月,在一次例行的腎臟和輸尿管檢查中,醫生無意中在結果上發現了他的胰臟腫瘤,由此確診胰腺癌。經檢查,醫院認為他得的是胰島細胞或胰腺神經內分泌腫瘤,並建議他進行手術。但喬布斯拒絕手術,並接受了9個月的替代療法,希望阻止癌症發展,但因為沒有得到預想的效果,所以才在2004年9月開始接受手術。手術後,檢查發現癌細胞轉移至肝臟。[7]:第三十四章哈佛研究員Ramzi Amri認為喬布斯如果沒有拖9個月,而是及時手術,他應該能活得更久。但另一位醫學教授David Gorski認為那9個月的替代療法對喬布斯的壽命影響很小[33]。Memorial Sloan Kettering Cancer Center癌症中心的主任Barrie R. Cassileth[34]認為喬布斯對替代療法的信念使他付出了生命的代價[35]。《喬布斯傳》的作者Walter Isaacson說喬布斯後來為自己沒有及時進行手術而後悔。[36] 他嘗試的替代療法有素食、針灸、草藥治療、果汁排毒、清空腸道等,還求助過通靈師。 [37]
如果story係真, 都幾on9
冇得E就試第d野

穴位真係有用, 禾個絕症又開始收水
中醫算唔算害死梅艷芳
https://lih.kg/3779025

在2003年9月梅姐向外宣佈證實罹患子宮頸癌,並透露起初採取保守治療方法,但中醫治療效果不佳,隨後才接受化療及電療,可惜一切都來得太遲。
大把科學家信神信上帝
係真 未死已有報道 佢隻cancer咁早發現痊愈率90幾percent
好過香港果啲後悔睇左西醫
科學盡頭便是哲學
胰腺癌本來就好惡 可能本身一開始睇西醫都未必醫得好
佢想生BB唔肯切
佢個case又有D唔同嘅
佢果隻cancer 西醫都未必醫得好

死亡率本身就好高

西醫醫完佢根本工作唔到
條撚樣都唔係science友
當年搞font藝術野
有兩種既
Steve嗰種係冇咁惡
係佢自己唔肯切先中醫,唔關事
Steve jobs居然可以令連登仔幫自認療法講說話
Steve jobs 1 現代醫學 0
同埋我記得條友係唔鍾意沖涼
西醫一定醫好?
鐘意中山又唔認個女係佢
佢hippie嚟,不嬲都唔信主流嘢
係咪有咩誤會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞