美國大手減息半厘 中原陳永傑:本港樓價有望止跌回穩|美國減息

24 回覆
4 Like 6 Dislike
美國大手減息半厘 中原陳永傑:本港樓價有望止跌回穩|美國減息

"美國聯儲局宣布減息半厘,為2020年以來首次減息,減息幅度更為2008年金融海嘯之後最重手,今年內料再減0.5厘。中原地產亞太區副主席兼住宅部行政總裁陳永傑表示,美國減息步伐比預期激進,現時減息半厘,在利率見頂趨勢下,對息口敏感的樓價將止跌回穩,形容現時是撈底入市好時機......

......過去周末十大屋苑錄得逾400組準買家偷步睇樓,創4個月新高。近期整體樓市氣氛向好,先量後價,若本港銀行跟隨美國減息,加上供平過租的效應,年底前樓價料見底回升......"

https://www.am730.com.hk/%E5%9C%B0%E7%94%A2/%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%A4%A7%E6%89%8B%E6%B8%9B%E6%81%AF%E5%8D%8A%E5%8E%98-%E4%B8%AD%E5%8E%9F%E9%99%B3%E6%B0%B8%E5%82%91-%E6%9C%AC%E6%B8%AF%E6%A8%93%E5%83%B9%E6%9C%89%E6%9C%9B%E6%AD%A2%E8%B7%8C%E5%9B%9E%E7%A9%A9-%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E6%B8%9B%E6%81%AF/489527
望下好啦
終於可以入市啦
唔識偷步已經慢咗
買啦買啦, 唔買就執輸了
今日約AA. 掃番半打樓. 放租.
最後上車機會
關閪事咩
1QChan重出江湖
真係唔好入市, 真係唔好入, 唔好入
若然屬實,AA或成最大贏家
點會只係穩,直頭應該大幅彈升
AA 唔聽電話,WhatsApp 已讀不回 d態度唔同晒
地產佬唔識經濟就自己收皮啦
push
之前撤辣一野平起碼幾十萬都繼續跌
點解減果小小息, 每100萬先供小百零蚊
就覺得會升?
係,變得好串嘴,話成村人約睇樓,唔得閒招呼我,叫我收收皮先
Ching心水清
升啦呢次!! 樓好 + AA 準備恥笑樓淡公屋連登仔未?

之前又唔賣, 而家太遲lu
布少明點睇
光頭AA9好叫住D發展商唔好一次過就推哂D貨出黎,否則又好似半年前切辣椒咁樣,興奮2個月就完架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞