日本人憤怒!中国深圳10歲日童上學遭刺死 母滿手鮮血呼救:孩子錯了什麼

475 回覆
253 Like 6 Dislike
佢哋又驚留老婆喺日本會綠帽
大翻譯運動?
南京有大屠殺咩?滿洲定蒙古軍
當年布薯打鳩伊拉克都係話佢疑似有大殺傷力武器
定係文革?
突然間覺得個阿媽好慘 想像到當時攬住喺血中懷抱既仔仔 幾心痛幾無助
連登仔未做人父母係唔會明
有錢使得鬼推磨
講得呢啲嘢都係入世未深冇出過嚟做嘢
知唔知日本企業派住外地員工嘅福利好過本土幾多倍
This is Shina
冇能力成家立室嘅連登仔唔會嘗試去理解
佢哋最鍾意睇人折墮想人哋同自己一樣咁慘
佢本人來,但唔帶家人來.
外資明顯減少,
(外國高管同家人來帶來經濟效益)

而且老美一直吹雞各國脫中
呢單會加速各國脫中政策
中共一直話自己世界工廠.
結果間諜法,民族主義
自毀經濟.
唔好講八股文
答咗我你有冇返工先
日本企業派住外地員工嘅福利好過本土幾多倍
=>鬼唔知阿媽係女人.
香港人去內地返工長註, 都係好福利,高人工.
問題係人地會願意讓家人冒險先.
最多為錢自己來中共搵錢.

日本公司會唔會因地緣政治,
同仇日問題調整投資?
講到最後都係答唔到問題就開始係咁反問
淨係活喺自己嘅觀念
你真係好似我以前見過嗰啲Asperger
我而家就答你日本唔會因為一兩次恐怖襲擊放棄晒幾十年嘅投資
仲有千億美元計嘅貿易額
外派員工都唔會就咁放棄高薪厚職同埋千尺宿舍免費入讀國際學校呢啲福利
過咗風頭之後一切如常冇人再提呢件事
呢個就係現實社會運作嘅方式
連登仔吹到人間地獄咁嘅中東都有美資做生意
你就喺度燈到乜撚嘢都世界末日咁WW3
完全證明咗你未見過世事
由2020日資一直走緊. 日本政府仲資助埋佢地走.
另外三星中共大投資, 之前搵好多錢.
當發覺自市場被人食左.
技術被人拿晒.無利益或發覺搵笨柒就走左.
中共世界工廠攪成咁,唔係一日可做成.
仲發緊中共夢,望下中共依家經同香港經濟.
HSI 30000跌到18000.

https://m.eprice.com.tw/mobile/talk/4523/5344302/9/m/5393285
移往越南,三星可能將關閉中國最後一間的手機生產工廠

https://www.secretchina.com/news/b5/2024/07/09/1065214.html
日本資生堂旗下品牌BAUM(葆木)撤出中國

https://www.hk01.com/article/525192?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
1700多家在華日企「排隊」撤離?中國學者:少數企業有調整屬正常

https://tw.news.yahoo.com/%E7%96%AB%E6%9C%AA%E5%AE%9A%E5%85%88%E6%80%9D%E7%97%9B-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E6%94%BF%E5%BA%9C%E5%B7%A8%E8%B3%87%E5%8A%A9%E4%BC%81%E6%A5%AD%E6%92%A4%E9%9B%A2%E4%B8%AD%E5%9C%8B-103400924.html
疫未定先思痛 日本政府巨資助企業撤離中國
以上原因都係因為成本上漲純利越嚟越少
關死人乜嘢事
講唔過開始搬龍門?
真心提議唔好浪費咁多時間喺連登
搵啲時間睇吓醫生食吓藥
曲到圓咁樣去摟屌法都真係難得一見
打漏左幾隻字
當年日本仔搞慰安婦 而家怨婦黎報復返日本人 好正常既

我都無講關死人事
你講既中共好大市場,唔會走理論係錯.
都唔可以話錯.
三星走係知自己被搵笨柒
初初中共同三星合有肉食.慢慢拿晒技.
就拿住學左技術去開華為.鬥平搶左三星市場.
再以優惠價搶走本地市場.
三星無肉,仲要給人用自己辛苦研究技術搶走生意.
被搵笨柒就走.
其他公司唔係傻,睇見三星淪落.同中共手法.
D高科技一步一步撤離.
另外疫情期間中共玩野唔給出口/玩野.
亦成外資去風險原因轉走工廠.
加埋美國關稅.美國科技限制.

一直講緊死人(民族主義/仇外)係加速撤資原因.
仲有唔好成日覺得中共錢好好搵
同中共人民真係有錢.真係超英趕美
國家GDP多,但人口多人幾倍.
除開人均GDP根本好低.

remarks:
大家庭10個人成家人搵15萬
人地小家庭2個人搵5萬
大家庭話自己幾威搵多錢過你.
實際邊個家庭生活好.
好人好者做咩搵日本人做老公?
OK OK係我錯求吓你唔好再講落去
再講落去遲早講到黑船入侵
同傻佬認真係我唔啱
攬炒無無辜
成王敗寇 輸咗唔移民 就要留低做中國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞