最強外賣員︱3年賺¥102萬 上海「接單王」撞車斷腳

19 回覆
6 Like 0 Dislike
07:30 2024-09-19

上海有3年之間賺了102萬元人民幣的最強外賣員陳思,昨晚(17日)中秋節送外賣時遇到車禍,腿部骨折留醫。
割到咁
據九派新聞18日報道,陳思的一位朋友證實,陳思遭遇車禍。他指,陳思在17日晚,在嘉定區送外賣時發生車禍,腿部「骨折,(傷得)也不輕」,吐了點血,需要吸氧氣,目前正在醫院治療,有朋友在身邊陪同。

據澎湃新聞此前報道,1998年出生的陳思是江西人,小學程度,因在老家開飯店蝕本,改到上海工作還債,2019年,在飯店當廚師,月薪13000元。

2020年他加入送外賣,從早上5點50分工作到晚上12點,把個人花銷降到最低,希望還完債之後重新做餐飲,繼續創業。

陳思同時在多個平台送外賣,不眠不休地接單,成為「接單王」成功在3年間賺到102萬債。

陳思的故事曝光後,令他成為網上紅人,但亦因他行事囂張,不時向行家「挑機」而備受爭議,今年3月因他在直播間挑戰江蘇南京的外賣員接單量,在夫子廟曾被當地的騎手圍堵指罵。
一個月 2萬8
一日返18個鐘賺940蚊
每個鐘賺50蚊
多過我
重點係唔使交稅
經平台收人工,點解唔使交稅?
中國唔知
香港係要照交一蚊都無得偷
記憶中連Tips都會係deliveroo個報稅表到要交稅
係交左先出糧比你
抵撚死
希望還完債之後重新做餐飲,繼續創業。

RAP
呢條友一早俾人踢爆條數做假
https://youtu.be/RhMk6LlM_f0?si=9Z51L7fvTPbKLWBt

係大陸已經變左過街老鼠
就當你唔知外賣平台點運作 大佬人地人工上埋新聞你喺連登都知 你覺得佢仲唔洗交稅? 冇撚嘢呀?
之前有一個係日日跑足十幾廿個鐘,每日只係幾個鐘睡覺仲要睡係架電單車,最後猝死。
呢單

50餘歲每天送餐逾16小時 杭州外賣員車上猝死
https://lih.kg/3780395
唔買醫療保險
送外賣都要咁串,大陸都就嚟用無人機無人車取代
太陸好似係平台直接扣埋稅
賺埋唔夠醫 咁就斷左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞