的士記分制周日生效 司機憂掀「兜路」爭拗 車行擬裝攝錄機方便舉證

27 回覆
5 Like 6 Dislike

【有線新聞】的士記分制將於星期日生效,司機濫收車資等11項行為會記分,兩年記滿15分要停牌三個月。有司機擔心在選取路線上容易與乘客爭拗,被指控「兜路」,有的士車行計劃安裝車內攝錄機,萬一司機乘客有爭拗,可以方便舉證。

記分制將11項的士司機違規行為分為三個等級,拒發收據等記3分,「兜路」、「釣泥鯭」記5分,拒載、濫收車費記10分;兩年內記滿15分,司機須停牌三個月,再犯每次停牌六個月。

有業界擔心有灰色地帶,汽車交通運輸業總工會九龍分會副主任杜燊棠:「由於司機不能即時掌握路況,去到現場塞車,乘客提出路線,司機改行另一條,就質疑司機意圖多收車資。這些說話一出,就雙方都很難溝通。如果你投訴我繞路很大問題,又說要扣分甚麼的,有多少分可以扣,15分很容易一下子扣完。」

有業界認同推行記分制可以整理行業秩序,推動的士發展聯會副主席吳錦華:「如果正正式式、安分守己司機,不應該跌入那11個項目。這個的士違例記分制作用都是警惕司機,盡量做好自己行業服務,遵守自己行業法規。我相信實質上並非刻意針對司機要扣分。」

法例規定的士司機記分超過10分,須指定限期內自費修讀的士服務改進課程,未完成又無合理辯解,一經定罪,可罰款5000元及監禁一個月。

周國強的車行有約700輛的士、超過400名司機,他計劃加裝車內攝錄機配合記分制實施。的士小巴商總會理事長周國強:「司機當中亦曾有拒載事件,大家安裝攝錄機,如果乘客真的舉證就會更容易,司機在拒載方面會減少一些。挑剔的乘客,甚至打司機都有,安裝了攝錄機之後,大家對對方舉證都容易。」周國強又計劃為旗下的士加裝綁定電子支付系統的咪錶,一旦有司機濫收車資亦容易追查。

https://www.i-cable.com/%e6%96%b0%e8%81%9e%e8%b3%87%e8%a8%8a/271391/%E7%9A%84%E5%A3%AB%E8%A8%98%E5%88%86%E5%88%B6%E5%91%A8%E6%97%A5%E7%94%9F%E6%95%88-%E5%8F%B8%E6%A9%9F%E6%86%82%E6%8E%80-%E5%85%9C%E8%B7%AF-%E7%88%AD%E6%8B%97-%E8%BB%8A
DC9世界末日
裝左車cam肯定隊返自己轉頭
乘客可以點舉證投訴?
例如拒載呢d,上到車講左地點先話交更呀唔識路呀無油呀咁
dc9都唔會拎自己個cam黎自證啦呢d
咁既話乘客都應該由上車到落車全程開住電話錄低過程
以澳門為例
澳門所有的士都需要裝CAM
而所有CAM片段由澳門交通事務局(即係香港運輸署)管理
所以DC9無可能del到所有不利自己嘅片段
如果有市民報警關於拒載/兜路等問題
澳門治安警察局交通廳有專責部門負責調查
而交通廳有需要就會問交通事務局攞啲片出嚟協助調查
但係我就唔知香港會唔會跟澳門做法喇
的士狗主vs的士狗
旨意運吉署班人裝cam仲要睇+調查
算鳩數啦
個cam邊個嘅?

佢又唔係老憑要交出嚟

啲嘢可以壞㗎
如果香港係照抄澳門做法
咁香港運輸署只係負責管理同保存所有的士車cam
而睇cam+調查權限都係落返香港警察身上
問題係香港警察究竟係咪真係會查喇
唔使咁擔心兜路問題喎,你喝我話要交更,唔過海,唔識路果下已經扣哂啲分啦,車都冇得上何來兜路呢
香港係澳門先算啦
而家週街有cam 唔代表當局會做嘢
三個月扣晒15分啦
行得正,企得正
怕咩丫
的士狗
咁睇得起佢地?
三日就扣晒啦
一日都扣哂啦
逐個客屌
法例規定的士司機記分超過10分,須指定限期內自費修讀的士服務改進課程,未完成又無合理辯解,一經定罪,可罰款5000元及監禁一個月。

啲課程錢入邊個袋
香港對的士監管遠遠落後放其他地方
罰又罰得少,舉證又困難,執法部門又唔肯做
對內又要保護既得利益者先
究竟滴滴幾時黎玩呀
考牌講左咁多年都唔肯裝啦,入面都唔知有幾多蠱惑野
已家係唔係無app比你用
一 上車開電話錄影
李健鏗鏘果啲
車cam影邊到
係咪 影住 的士狗個樣
有cam (已關)
閪DC9 VS 閪香港客
兜路實有排嘈

一陣跟APP行又話你明知塞都跟住行, 特登呃分鐘錢
一陣唔跟APP行點知塞, 又話你兜路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞