馬鞍山女子收衫墮樓亡 兩日後生日原定食飯慶祝 夫痛心:日後唔知點過

217 回覆
231 Like 15 Dislike
用得多乾衣機件衫會縮水
搵個太陽曬到入屋嘅位整碌鳩柱咪得
晾出街其實好危險
曬出面即係幫大廈外牆做清潔
仲有樓上滴水 街塵 雀屎 昆蟲
仲有機跌埋落街,講緊啲衫或個人
就係為左太陽曬起洗衣液陣香味?
都已經唔係講緊咩化學反應問題香唔香啲問題
係香港住宅環境同天氣問題有幾可可以晾出街
應該係話,香港樓個設計太閪,晾衫居然要人晾出街

其實公屋每個單位好似以前咁做返個細騎樓比人晾衫咪得囉

如果驚人拎騎樓間房,可以學日本咁做半開放式露台,個露台係計公家位唔可以改裝,每戶用膠板隔住,火警緊急時重可以踢穿塊膠板做逃生通道走過隔離屋
會唔會係部機太耐無洗
你點知的
無關係架喎
收完衫一樣有嗰陣味
你係咪殘障冇左嗅覺啊
RIP
年頭先有個99歲阿婆晾衫跌死
老公有D陰謀
Rip
女士 請安息
物競天擇
係呀,啲衫比太陽曬過真係會有陣香味!呢種香味係因為太陽光同空氣中嘅臭氧同衣物上嘅化學物質(例如洗衣粉殘留物)發生化學反應,產生咗一啲揮發性有機化合物(VOCs),例如醛類同酮類。呢啲化合物會散發出類似小荳蔻、柑桔同玫瑰嘅香味。
住過幾個西方國家 基本上真係有dryer就用dryerwasher and dryer set係都市必需品
rip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞