到底香港幾時先至可以普及到e sim?

23 回覆
7 Like 7 Dislike
每次見親的iPhone新機喺國外都可以用到eSIM
就好撚葡萄
如果有嘅話真係可以方便好多
有冇人知點解香港咁耐都未跟進?
iphone港版唔支援esim, 唔係技術上問題
政策問題? 所以應該冇可能普及到
電話冇支援esim點普及?
公司收10蚊
PIXEL有 好方便
esim 上網買
自己scan QRcode
到時淘寶可以買全世界sim 咭

長城防火牆即刻冧
無左監管
可隨時登記facebook... youtube 上網睇六四

CN d 電訊商 損失大部份本土生意
可能賺返漫遊入網費
但點都唔夠本地多

用緊esim
知你仲問?
中港澳地區的用戶或沒有太大動力使用 eSIM,因為他們不需要經常切換不同流動網絡計劃。相反,他們或更喜歡使用實體 SIM 卡,可以方便他們更換手機或轉換號碼,而購買或者申請新的 SIM 卡相當方便,基本上可以即時取卡。外國則多以網上申請再等待郵寄 SIM 卡再開通服務,需時數日至一周。此外,中港澳地區的流動網絡覆蓋範圍廣泛,不似外國要經常更換網絡以配合接收表現,加上可以透過 Wi-Fi 上網因此使用 eSIM 帶來的便利並不明顯。
chatgpt?
之前睇過係咪要特登去門市申請同轉機要再俾錢?
依家幾張卡好唔方便 pixel又單卡
本身部機插香港個張 去旅行先開ESIM
係上面既政策問題,因為上面唔比用esim, 就算香港用到,apple為左大陸人都可以買港版黎用都唔會港版加esim,你估香港開到6間apple store真係靠香港個700萬人口咩,其實而家香港主流電訊商間間都用到esim
因為一個中國,香港係用中國版,同其他地方唔同
遲d有咩問題要cut野,好似ai咁都方便d
而中國係唔比用esim,因為會突破網絡長城,所有得雙卡
外國則多以網上申請再等待郵寄 SIM 卡再開通服務,需時數日至一周。

知唔知咩叫esim
好似中國文宣。

冇eSIM用嘅人已經想像唔到eSIM有幾方便,以為美國iPhone唔再用實體SIM 卡係搵笨柒嘅行為。
香港落樓下就有電訊公司
esim有撚用咩 實體sim仲方便 輕鬆
佢咪就係講緊外國要等sim卡 寄嚟
所以先更需要esim
網購外遊sim咪一樣要等幾日寄嚟
日韓台唔通換sim卡要數日至一周咩

esim好處係可以save好多個sim切換,唔使喺飛機/機場度拎枝針出嚟,又驚張實體sim卡遺失
關張sim卡郵寄幾耐咩事
啲人未用過唔知有幾方便
斷人米路
年中幾多人換電話仲會去啲電訊商度做數據轉移
換SIM卡過聯絡人好似要收錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞