九巴周六起開 HK1 觀光線 遊遍油尖旺中九龍 單程 19 元日票 55 元!

31 回覆
3 Like 5 Dislike
九巴引入觀光巴士概念,將於本周六(21 日)起開設一條新路線,名為 HK1 的旅遊路線貫通九龍多個旅遊熱點,包括尖沙嘴碼頭、西九文化區及黃大仙等等,收費 19 元。乘客可以 55 元日票全日任搭,一日內無限次乘坐該路線。HK1 使用的巴士會以粉紅色為主調,方便乘客識別,車廂不設企位。

有窗䈴 不設企位

開辦全新「遊.九龍」旅遊路線 HK1,途經西九文化區、廟街、舊油麻地警署、花墟、美荷樓、黃大仙祠及九龍城等,將於本周六(21 日)啟航。九巴稱,HK1 主力採用更舒適的巴士型號,但小量班次或以電動巴士或普通巴士行走;車上座椅特別寬敞,設有免費無線上網、USB充電裝置和窗簾,並不設企位。

HK1 巴士車身以粉紅色為主調,配以「遊.九龍Tour @Kowloon」字眼,並以路線途經的主要地區為點綴。路線以循環線形式行駛,由尖沙嘴碼頭出發,依次途經西九文化區、佐敦、油麻地、旺角、太子、深水埗、黃大仙及九龍城,最後返回尖沙咀碼頭,全程共十七個站,車站附近的景點,會有車廂廣播介紹。

路線
服務時間
主要途經地點
全程收費
HK1
星期一至五 :10:00 – 18:00(每 30 分鐘一班)
星期六、日及公眾假期:10:00 – 20:00(每30分鐘一班)
尖沙咀碼頭→西九文化區→佐敦→油麻地→旺角→太子→深水埗→黃大仙→九龍城→尖沙咀碼頭
$19#

#持有九巴月票的乘客可以全程車費之二七折乘搭路線

乘客亦可以購買日票,收費 55 元。持有九巴「旅客日票」的人士,可於 24 小時內無限次乘搭 HK1,「隨上隨落」,參觀一個景點後,不用再支付交通費前往下一個景點。

https://hk.news.yahoo.com/%E4%B9%9D%E5%B7%B4%E5%91%A8%E5%85%AD%E8%B5%B7%E9%96%8B-hk1-%E8%A7%80%E5%85%89%E7%B7%9A-%E9%81%8A%E9%81%8D%E6%B2%B9%E5%B0%96%E6%97%BA%E4%B8%AD%E4%B9%9D%E9%BE%8D-%E5%96%AE%E7%A8%8B-19-%E5%85%83%E6%97%A5%E7%A5%A8-55-%E5%85%83-113518673.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0BMQABHdPuiL7Sswj4N9NQAWAupLjdNypuHUjDid5Am_MC6g2aqwjz1g6FbCQH4A_aem_A973yKlAk6qk5C49SH8hHw
成車某國人
你坐埋我嗰份
d霓虹燈拆鬼曬興趣大減
去西九最多餘
新質巴士線
搭一次就已經19蚊
日票55蚊最多由10點搭到8點,仲係30分鐘先得一班車
我係遊客,我都搭普通巴士線算
同我坐1A有咩分別? 仲要短D
一聽就覺得搵笨柒, 九龍要19蚊
1A更平
班次更密
咩HK1真係搵鬼搭
睇死佢比啲外國旅遊網站唔推薦遊客搭
2蚊得唔得?
呢D擺明劏遊客,本地香港人點會搭
1A唔經西九
但可以搵印狗是極醜午
唔知點解FEEL 到時會有一班人 唔識字 照上晒去 照企係到
呢個無旅遊價値,所以1A做唔到$19一程
B1周圍搶人搶車之後到呢條閪綫 出街搭厹自求多福
就係1A 同 2, 6都假期成日頂閘,所以開條觀光線食遊客水,一舉兩得
平時d線都未撚搞惦
$55一日任搭真係啱晒嗰班特總兵嘅,可以一日玩晒九龍嘅景點
佢當大陸人水魚呀?
邊款巴士
之前運吉署唔批狗巴出日票
要钱吗?让我考虑一下吧!
成地巴膠精味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞