75年來最強颱登陸中國後竟變更紮實!鄭明典:恐造成嚴重影響

39 回覆
49 Like 3 Dislike

鄭明典表示,貝碧佳登陸中國後,結構變得更紮實,恐將對當地造成嚴重破壞。(圖翻攝自中央氣象署官網)

〔即時新聞/綜合報導〕今年第13號颱風「貝碧佳」(Bebinca)今天(16日)上午7點多登陸上海浦東,成為當地近75年來最強颱風。前氣象局長鄭明典剛在臉書分享衛星雲圖指出,貝碧佳登陸中國後結構變得更加紮實,恐對當地造成嚴重破壞。

貝碧佳颱風生成後持續朝中國前進並增強,據中國中央氣象台資訊,貝碧佳今天上午7點30分左右,以14級風速於上海浦東臨港新城(南匯新城鎮)一帶登陸,近中心最大風速為每秒42公尺,中心氣壓955百帕,成為1949年7月侵襲上海的「葛樂禮」(Gloria)颱風之後最強颱。

鄭明典下午分享中央氣象署的衛星雲圖,可以看到以上海為中心的地區被一團厚實的暴風圈覆蓋。鄭明典表示,「貝碧佳颱風登陸中國後,結構反而變得更紮實,那區多平坦低地,可能又會有嚴重影響!」

網友紛紛表示,「都登陸了結構還很紮實!這顆真的很恐怖」、「這次沒有台灣幫忙擋了」、「不知道又要損失多少人命跟農作了」、「通常登陸後結構會被破壞掉,這次居然比海面上更大更圓!」、「有太湖、長江,地勢又平坦,太適合颱風發展了」。
點解可以年年最強,鋪鋪都千年一遇
我以為佢哋又吹自己啲建築好紮實
眼壁都見唔到勁得幾多
吹亂少少個頭就呱呱嘈
係咪又想搏捐錢
因為本身數據上真係有咁勁
但另一方面
如果唔咁講
點卸隻鑊走
👍
百年一遇 年年遇,千載難逢 載載逢!!
得啦得啦,今次又要幾多呀?
讀過小學都有教颳風要靠海洋熱水氣維持強對流啦
登陸左仲點變強呀?
為豆腐渣工程搵借口咋吓
講得出都弱智
好屍好屍
下下都幾十年 幾百年一遇
「有太湖、長江,地勢又平坦,太適合颱風發展了」

打倒小日本
勁過魔蠍
我都想問連登氣象學家點解登陸後反而變強

台狗作少一日新聞係咪會死
啱啱先夠上強颱風差好遠啦
多難興支
都話係收咗美國佬錢嚟搞事
所有勁怪都等主角喺度先出現
所有事件都圍繞主角發生
呢啲就係作為主角嘅命運
佢地想搏捐自己個軀姐
睇雲圖就嚟消散
每秒refresh ,所以成立
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞