回應#LYOS追差價 趙國雄:若買家抱投機心態 需自行負擔責任

72 回覆
71 Like 7 Dislike

被問到會否擔心集團早前就新盤洪水橋#LYOS追差價而影響銷情,趙國雄認為不會有影響。因為雖然樓花期至入伙有一定時間,但買家是清楚單位價錢才會入市。

如果期間遇到問題歡迎買家與他們「坐低傾傾」,若上會有困難集團亦會提供協助。但趙國雄強調,若買家是抱著投機的心態,集團就會根據合約精神處理,買家需自行負擔責任。

長實(1113)與港鐵(0066)合作發展的黃竹坑站港島南岸第3C期,今日(16日)正式命名為「BLUE COAST II 」,項目涉及558伙。項目戶型涵蓋兩房至四房,主打兩房及三房,大機會於10月內開售。

預告貼市價賣樓 不會囤積居奇

長實執行董事趙國雄表示,近期市場氣氛仍然觀望,正待議息結果,他預計減息可能性高。不過強調項目並不是因減息而推盤,只係認為現時市況合適,及項目的籌備工序已經準備就緒。

定價方面,他透露將會繼續秉持貼市價賣樓的做法,因應市況而推出買家接受到及受歡迎的價錢,不會囤積居奇。若市場反應熱烈,不排除有提價的空間,但可以肯定幅度一定不大。

不擔心市場競爭激烈 趙國雄:其他盤應該更加擔心

對於近期有眾多新盤推出,趙國雄表示並不會擔心市場競爭激烈,因為買家們都非常聰明,會自行對比優劣作出選擇。而項目第一期成績亮眼,因此對是次的銷情亦充滿信心,更直言「其他盤應該(對我們)更加擔心」。

樓市走勢方面,他預計落實減息將對樓市帶來正面影響。不過由於市場供應多,預計樓價走勢應該穩定或持平,下跌的機會或幅度不大。

原文網址: BLUE COAST II 10月推 長實趙國雄:不囤積居奇、其他盤應該擔心 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1057848?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
黑超特警
第二個講「其他盤應該更加擔心」應該會俾人恥笑,佢講冇人敢笑
即係買家供空氣is ok
嗱 唔追就正契弟
你定都得
狗也不屌長7樓
瞓咗幾耐
長實律師信都出埋俾原買家啦
你同意左用呢個價買架喎自己輸左又要發展商賠返比你?
收咗錢未先
未收錢即係未追到啦
佢申得起
君子愛財
人人炒樓嗰陣唔見你出聲?
而家仲有炒家有興趣入市想點呀
即係證明到自住唔係投機就唔追差價
佢諗辦法借俾你, 但唔係俾你撻訂
怕條黐線佬 陣間又嚟深水炸彈
咁咪唔好買樓花囉
咁多俾你揀
夾埋細李生下次出嚟公開講嘢,新世界應該震緊
岀哂律師信追緊啦
律師信=廢紙
入咗court先講啦
屌 追差價再用自家財仔48厘包借plan,之後出黎抽下水又掂晒
公司律師出公司糧
唔係廢紙嘅又 等於公司信紙一張囉
一日未上court都仲係契弟
岩呀
如果俾班投機客賭贏左有錢賺 佢地都唔會俾番錢長實
分分鐘十個有九個半撻定業主見到封信都速速磅水啦 邊個會咁on9同長實打官司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞