中秋節|香港餐務管理協會:是經濟不好致人均消費低了 北上做節的不多

34 回覆
16 Like 2 Dislike
中秋節|美麗華:尖沙咀銅鑼灣酒店減價一至兩成 冀達9成出租率

撰文:吳綽詩出版:2024-09-16 12:11更新:2024-09-16 12:11讚好520030

內地三日中秋連假昨日(15日)開始,美麗華集團首席營運總裁陳宗彝今早在電台節目表示,為了維持出租率,酒店要減租房價格,尖沙咀和銅鑼灣分別下降了12%及20%,認為內地客今年較多出國旅遊,香港的吸引力相比鄰近地方較低。

就中秋飲食市道,香港餐務管理協會梁振華指,剛過去周末的生意額較去年同期下跌10-15%,因為人均消費低了,而訂枱數目亦少了約10%。

美麗華集團首席營運總裁陳宗彝表示,現時尖沙咀酒店的入住率大約是89%,形容「旅客來得比較慢」,估計到中秋能達致92%,與去年同期相若。不過他指,為了維持出租率,酒店要減租房價格,尖沙咀和銅鑼灣分別下降了12%及20%。

他續解釋,去年很多航班仍未完全開放,但今年較多內地客出國旅遊,有幾十個國家提供免簽證,已有180萬人離境,較去年同期增加21.9%;加上匯率因素,相比日韓台等地,香港的吸引力也較低。他認為,要提升香港吸引力,舉辦盛事是唯一突破的方法。

梁振華:酒樓訂枱少約10% 人均消費減

就中秋飲食市道,香港餐務管理協會梁振華表示,剛過去周末酒樓的生意額較去年同期下跌10至15%,認為是經濟不好致人均消費低了,例如有客人去年花400元,今年變花300元。另外,訂枱數目亦少了約10%。不過,他稱改為北上做節的客人不多。

另外,他相信一連三日的舞火龍活動能帶動餐飲生意,但只有周邊一少撮食肆受惠。

原文網址: 中秋節|美麗華:尖沙咀銅鑼灣酒店減價一至兩成 冀達9成出租率 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1057719?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
咩年代
仲正日做節
你估生忌死忌咩
黃家和
佢咪就係話剛過去週末囉
舉辦盛事是唯一突破的方法

你說得對
係經濟轉型唔係經濟唔好
喺屋企食餐飯算啦
北上食餐好算拉,免得交智商稅
唔講移民潮

幾十萬中產移民走左
再加上呢班 中產既親戚 就算留係香港, 見到自己親戚走左, 都唔洗做節啦
星期四唔洗返工咩
唔再問黃家和
一日一盒兩餸飯,四個人都八味餸啦
仲使撚俾幾千蚊去酒樓做節咩
香港人慳得就慳
仲鬼會做水魚正日出街食飯比人劏咩
條撚屌到時又問幾時搞番安心出行check針卡黎谷經濟
珍,酒樓都係煮番兩餸飯嘅菜式比你,但係一碟小菜成舊水,一碟咕嚕肉兩舊水,仲要唔好食
成日都唔用力做好本業
成班人都未學好3中精神
荗唔住 我地應該入酒樓擺低一千
廚師辛苦了
侍應辛苦了
清潔姐姐辛苦了
之後轉身就走
兩餸飯都叫平丫,酒樓百幾蚊一碟餸,食蜆就大半碟殼、食咕嚕肉就菠蘿三色椒多過肉,仲要收加一。搵鬼去咩
01: 香港經濟保持穩定增長,市民們對經濟狀況的普遍不滿只係主觀感受
https://lih.kg/3785252

經濟唔好只係主觀感受
經你老母咩,畀地產霸權壓榨到聲都唔敢聲,呢啲商家唔死都冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞