汽車音響有冇推薦?

38 回覆
0 Like 10 Dislike
好多人對音響無認識只係想低音勁 人聲清少少
去到鋪頭人地介紹就洗幾千到一兩萬
加喇叭 低音 中音 高音咁

我就覺得應該睇下手上部車係咩喇叭先
有時落一隻dsp 較下eq 已經夠做
無謂洗多餘錢

香港路面咁多凹凸位 路嘈又大
改喇叭一闊三大
比你真係換完喇叭好咗就想做隔音

我唔係專業做汽車音響
純粹鍾意自己平玩DIY汽車升級
可能有人唔認同
仲有你個source 差幾靚嘅喇叭都用
起碼要聽lossless 嘅歌先還原到你聽果首歌
我自己係用Apple music 付費版 聽高解析度無損
iPhone 行Wifi 直入Carplay 主機 DSP 解碼

一般車機藍牙係唔支援lossless
所以你仲用緊抄mp3 入手指嘅話
試下比錢轉用聽歌app 聽無損應該都會有改善
我果時新車option左 對比普通 係人聲出d 音色清晰左
但唔係想像中咁正 始終行緊車都唔係純粹得音樂聲 仲有好多其他因為行車既嘈音 所以比我揀多次 慳返d錢好過
我用車機Spotify直出 冇駁藍牙 另外已做全車隔音
Spotify d 聲
spotify 啲聲本身都係唔掂
加上車機內置spotify 未必上到lossless
所以建議用經手機再用moov 或者apple music app
呢兩間都有試用 試過返唔到轉頭😂
Spotify有plan好難轉會😓😓
軟件冇得搞想由硬件入手
Btw多謝師兄意見 好過上面班柒頭一嚟就話換車/搞嚟做乜
鬼唔知換車咩 換間戲院返嚟好唔好 睬佢哋都on9
個source 最緊要
玩住試用版moov 同apple music 先
到期先轉會
硬件就試靚soruce 再決定點升級
講得啱,上次換喇叭,師傅話如果你唔裝隔音,不如唔好裝新喇叭!
因為幫襯咗10幾年都信一鑊啦,又唔係好貴多1千幾百!
一千幾百搞得好隔音?
淨做一對前門
同你講 車機唔靚你音響幾勁都冇用
一係返大陸裝 一係買件入車房搞 問定車房搞唔搞
車房識整 又係駁線 問埋佢整埋隔音 但樣搞10k 落唔到樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞