中秋|餐飲界料生意額跌一成 指經濟不景人均消費減少

12 回覆
1 Like 0 Dislike
【有線新聞】明天就是中秋節,餐飲業界預計生意額按年跌超過一成,人均消費亦比去年減少,認為與經濟不景有關。

香港餐務管理協會主席梁振華:「北上過中秋所佔的比例不是太大,始終一家人上去要舟車勞頓。因為經濟環境不太好,人均消費比去年低了,今年所有餐飲的價錢都是跟隨去年,沒有太大的加幅。人均消費去年花費約400元,今年就300至350元,變相我們的生意額便因此減少,枱數亦比去年減少10%。」

https://www.i-cable.com/%e6%96%b0%e8%81%9e%e8%b3%87%e8%a8%8a/270487/%E4%B8%AD%E7%A7%8B-%E9%A4%90%E9%A3%B2%E7%95%8C%E6%96%99%E7%94%9F%E6%84%8F%E9%A1%8D%E8%B7%8C%E4%B8%80%E6%88%90-%E6%8C%87%E7%B6%93%E6%BF%9F%E4%B8%8D%E6%99%AF%E4%BA%BA%E5%9D%87%E6%B6%88
呢張相令市民反胃, 餐飲界料生意額至少跌三成

請左好多外勞

點會生意唔好
早午晚大聲朗讀三中全會精神

生意一定好

唔緊要. 仲有10.1 黃賓周追番.
北上又唔關事,經濟又大好開成16間,D人食屎做節呀?
又唱衰香港
希望聽日街市大減價
平時出去食已經貴
大時大節食肆更加肆無忌憚係咁加價
只係跌一成咁小都係到嘈
對比其他行業
一成真係影響好少
一時又生意好到人手不足 要請外勞
哦!呢次講人均消費減少,但又話枱數亦比去年減少10%
另一邊廂 又加價
哦!今年所有餐飲的價錢都是跟隨去年,沒有太大的加幅
明明今年咩都貴左 加晒價
呢班唔加價既餐飲開係邊度?有冇人知
明明早排先話由第三季起有多個大型會展活動舉行 餐飲業生意預料會增加
之前又話盛事經濟 好好景
依家又出黎叫春
到底點樣同時可以兩件事一齊發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞