消委會|首八月收逾千宗機票、航空服務投訴 有乘客登機前被要求手提行李寄艙

86 回覆
4 Like 21 Dislike
白痴戀人真係唔知點樣可以紅咗咁多年
以前東京香蕉蛋糕嗰啲而家都唔紅,白痴戀人簡直連東京關西嗰啲機場都賣

最癲係味道唔係真係好特別
個櫃嘅design係3個人塞2個喼+1個背囊就啱啱好,當3個friend去旅行一人一喼,個架已經爆咗 就算3個friend都塞到,其實前後排嘅人已經擺唔到

通常我背囊擺凳底,攞嘢又唔使煩,又唔使驚飛機老鼠
出面要一次過買夠幾千yen先退到,機場禁區買一樣野已經免稅你冇去過日本?
5000yen轉個頭都過啦
買極唔過5000yen嗰啲嘢,機場都唔會有囉
未上機前都有職員周圍問同講可以免費寄倉
咁你係出面買5000,要拎入機場。咁係機場買直接入喼嘛,唔洗由市區拎入機場你on9唔係扮
蜜瓜。桃
講到機場乜都有不如唔使去旅行啦
香港啲商場乜都有,仲要唔使喺日本拎返香港,你都戇鳩鳩
傳統航空公司都會強制幫你寄艙(見到太多hand carry),純粹係一個好多時候係免費,另一個收硬你錢。
咁呢個就不嬲都有架喎,除非趕落機即走,
唔係我見大部份既人都好樂意執細佢寄倉,
至少唔使同人爭 overhead compartment。
真係無位擺, 咁點?免費寄倉仲賺左
新千歲過左關都真係有魚有蟹有生果賣
以你咁嘅思維,日本機場免稅店一定冇人啦,你唔知日本有啲嘢免稅係平過香港?同你講嘢都覺得晒鳩氣。係啦係啦,記得唔好喺機場免稅店買嘢呀,最好喺市區買10零20公斤托去機場跟住唔寄倉擺入手提行李,加幾多錢都唔好寄艙比航空公司賺多筆
你班窮撚搭廉航啫
搭全包都仲抵過你UO度住度住
咁不嬲都係講緊廉航,邊有貴嘅機票要你將手提行李寄艙啊
最近坐幾次回程都聽人地爭頭頂行李位嘈交
屌你,我坐嗰個位上邊個gip唔係我,梗係拎返落嚟啦
邊會冇,坐CX去英國啲地勤見handcarry喼即刻建議話攞去寄艙,就係啲窮撚以為自己俾雞碎咁少就係貴客,咁簡單嘅操作都投訴
我真係未試過喎
人人個頭頂都有置物空間,但係唔會人人都拎一舊7kg上機,你把關好,唔俾人搏大冒,邊會出現唔夠置物空間情況
邊度有講唔駛錢
你覺得唔特別係因為太好食所以好多人抄佢
頭頂一格係兩行6個人share,只要當中4個都要放行李就已經唔多夠
人人都拎一舊7kg上機
成地乞衣黎
放椅底個袋限制係幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞