好簡單,政府Cut 長俸就唔會再有財赤

158 回覆
715 Like 56 Dislike
樓主依種弱智仔識閪分新制舊制咩
加上長糧一年先4-500億
赤字就千幾億
唔係弱智都唔會講得出Cut 長俸就唔會再有財赤
好多連登仔其實係身處平行時空
以為而家仲有長俸制
咁cut公務員長俸都得架啫
長糧出有限期消費券
前人種落的因
要後世子孫黎還
人做公務員 人地退休就咬糧咬到死果日
你又做公務員 你就咬返本來就屬於你的錢
再加上嘔返啲年年減免稅額的錢

人地落力旅行,老奉咬到死,完全唔洗擔心退休保障
你就退休完日日驚住份錢用哂都未死得
就係問點解唔會
Cut完班官咪又係人工照袋
你咁講佔咗赤字嘅一半都唔夠
證明你仲係香港
仲有處死所有唔支持政府/反動嘅年輕人
30至60歲先有資格當做人
30歲之前嗰啲年輕人唔可以對佢哋好
要當佢哋狗咁撚
70歲要安樂死
加你稅都未排到減公務員人工啦
笑死
基於一國兩制及愛國者治港

我相信所有拎緊長俸既人都會願意為國家Cut長俸
英政府簽落,擺明係政治陷阱

邊個仲同你做 < 攞長俸嘅全部退哂休,邊哂做?

唔搞退休嘅唔通搞現職?

起碼全部長俸75歲打個8折 , 80歲打7折 , 95歲打6折 + 全部要宣誓效忠中國香港 + 放棄所有外國護照
公務員退休金高過私人工,亦即係長俸啊
做乜要養白區帝国煮意敵对勢力
特區政府居然公然勾結外国勢力
瞓咗幾耐,而家都無長俸

2000年6月1日之後入職全部都行MPF
弱鳩智,重點唔係要諗cut邊樣,而係政府咁嘅理財態度點都會有財赤。之前夠多盈餘啦,咪又係搞到破產,你估cut cut cut就可以改變到佢嘅不負責任態度咩?就算俾你慳到一萬億,轉頭又同你敗晒咋懵仔
點會cut自己著數
財赤問題係下屆嘅問題
綜合連登仔訴求:
公屋加租到市價
全港樓價跌至內地鄉村水平
先由公務員,教師,醫護帶頭,全香港人減薪至內地水平
加稅至英國加拿大水平
取消綜援
取消舊制公務員長糧,全港市民參加的退休金制度不論強積金/公積金等收歸政府所有,以應付財赤
取消$2 搭車優惠長遠取消老人所有福利,70歲以上安樂死
公立醫院收費同養和醫院睇齊/所有公立醫院執柒佢
取消每日150 單程証同時取消祖國同香港關口
參考印度做法去處理強姦案

仲有冇?
第五條

香港特別行政區不實行社會主義制度和政策,保持原有的資本主義制度和生活方式,五十年不變。
每年宣誓一次
要用現代標準漢語宣誓,簽名要用規範字
叫果三幻冚家剷同要保安全果班白養洗少啲,仲有啲工程無係咁科水俾自己友先啦
特首自己本身份長俸已經不得了 你叫人cut 恆指重上四幻可能性仲大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞